Keresés

Több tízezer doboz nyugtatót adtak el recept nélkül a vizsolyi patikában

Egy év alatt több mint 23 ezer doboz vényköteles nyugtatót adtak ki recept nélkül a vizsolyi patikában. Néhány gyógyszer kiszámíthatatlan mellékhatásokkal járhat, és függőséghez is vezethet, de nem tudni, kik kaphattak belőlük. A patikára ötmillió forintos bírságot szabtak ki, és bevonták a működési engedélyét is. 

Visszavonták a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét, mert 2015 januárja és 2016 februárja között több mint 23 ezer doboz vényköteles nyugtatót adtak ki recept nélkül. A szabálytalanságra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) helyszíni ellenőrzése során derítettek fényt, majd közleményben jelentették be az engedély visszavonását. Ezen kívül ötmillió forintos bírságot is kiszabtak a patikát működtető cégre.

Azt írják, összesen 28 féle vényköteles gyógyszert adtak ki, amiből 21 készítmény (18 157 doboz) pszichotróp 4-es listába tartozik, amelyeket orvosok, állatorvosok és gyógyszerészek is csak recept ellenében kaphatnak meg. A legnépszerűbb a Xanax volt (9037 dobozt), de jogszerűtlenül adtak el Rivotrilt (6531 dobozt), Epheritet (5488 dobozt), Frontint (2205 dobozt) és Dormicumot (263 dobozt) is. A patika összesen 26,5 millió forint értékben adott el gyógyszereket recept nélkül.

A patikát vezető személyi jogos gyógyszerész azt mondta,  a gyógyszereket 20-30 környékbeli, vizsolyi, vilmányi, hernádcécei lakos részére adta ki, de „név szerint nem ismerte őket, csak látásból”.

Az OGYÉI szerint ez azért is súlyos probléma, mert a gyógyszertárból a betegekhez kerültek szigorú orvosi kontrollt igénylő készítmények is. Ezeknél kiszámíthatatlan hatások léphetnek fel, gyógyszerfüggőség alakulhat ki, és veszélyes kölcsönhatásban állnak az alkohollal.

Az Attila Patika volt a 867 lakosú Vizsoly egyetlen gyógyszertára, ezért most azon dolgoznak, hogy minél előbb új patika nyílhasson.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!