Keresés

Több száz rendőr vonult a kiskunhalasi menekülttáborba

Nyitott tábort és gyorsabb ügyintézést követelt szerda délután háromszáz menedékkérő a kiskunhalasi őrzött befogadó központban. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, de sikerült megakadályozni az atrocitásokat. Ugyanebben a táborban kedden egy afgán férfi kiharapott egy darabot egy másik férfi füléből. 

Több száz rendőr érkezett délután fél kettőkor a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úton lévő intézményébe, írta a halasmedia.hu, majd a rendőrség háromnegyed 4-kor kiadott közleményéből kiderült, hogy fél 12-kor lázongás tört ki a táborban, ahol a 484 menedékkérőből kb. háromszázan a zárt körülmények és a lassú ügyintézés ellen tiltakoztak. Például azt kiabálták, hogy: „freedom, free camp”, azaz „szabadságot, szabad tábort!”

„Három választott szószólójuk közül egy szír férfi petíciót juttatott el a menekültügyi hatósághoz, majd arra szólította fel az egybeverődött migránsokat, hogy induljanak el Budapestre.A rendőrség jelentős erőkkel biztosítja a befogadó intézményt és környékét, megakadályozza az őrzött befogadó központ elhagyását, fenntartja a városban a közrendet, a közbiztonságot” – írták a rendőrség közleményében.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója később az M1-en azt mondta, nem kell erőszakra számítani, és úgy tűnik, sikerre vezetnek a tárgyalások a szószólókkal. Bakondi azt is elmondta, hogy Kiskunhalason zárt tábor van, ahová olyanokat helyeznek, akiket a bíróság elítélt tiltott határátlépés vagy más bűncselekmény miatt, de a kiutasítás elkerülése érdekében menekültügyi kérelmet nyújtottak be. „A törvények a külföldiekre és a migránsokra is vonatkoznak. Sem arra nincs lehetőség, hogy módosítsák a jogszabályilag előírt eljárási határidőket a menekültügyi őrizetesek nyomására, sem pedig arra, hogy nyílt táborokba tegyék át őket” – mondta Bakondi a menedékkérők követeléseiről.

Ugyanebben a táborban kedd este egy 18 éves afgán férfi jelezte, hogy egy másik férfi kiharapott a füléből egy darabot. A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával őrizetbe vette a 22 éves afgán férfit.

 

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!