Keresés

Több száz euró volt az útlevélkezelő gatyájában

Harminc záhonyi határrendészt hallgatott ki, 21-et őrizetbe is vett hivatali vesztegetés gyanúja miatt a  Központi Nyomozó Főügyészség. Az érintettek 20-100 euróért cserébe eltekintettek bizonyos formaságoktól a határon. Volt, akinek majdnem ezer euró volt a gatyájában.

Üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés miatt hallgatta ki gyanúsítottként a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség 30 hivatásos rendőrét a Központi Nyomozó Főügyészség. Közülük 21 rendőrt őrizetbe is vettek.

Az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése miatt indult nyomozás. A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn 39 helyszínen tartott házkutatást, köztük a határátkelőhely épületében is.

Az ügyéstség szerint a záhonyi határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő rendőrök rendszeresen kértek és fogadtak el kenőpénzt a Magyarország területéről ki-, illetve oda elépő külföldiektől. Alkalmanként 20-100 eurót kértek.

Az utasok általában az útlevélbe tették a pénzt és úgy adták oda a fülkében lévő határrendészeknek. A rendőrök a pénzt általában az alsónadrágjukban, a nők pedig a melltartójukban rejtették el. Cserébe a vonatkozó szabályoktól eltérően léptettek be, illetve léptettek ki külföldi állampolgárokat – közölte az ügyészség.

A hétfői akcióban egy útlevélkezelőt tetten is értek, és 950 eurót találtak az alsónadrágjában. A házkutatások során több millió forintot és több ezer eurót is lefoglaltak az ügyészek.

A Központi Nyomozó Főügyészség 30 rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként, többen beismerő vallomást is tettek. Összesen 21 rendőrt vettek őrizetbe, arról, hogy előzetesbe helezzék-e pket, kedden döntenek.

A főügyészség kedden is akciózik, erről később adnak tájékoztatást. Az akció miatt hétfőn torlódás alakult ki a záhonyi határátkelőnél.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!