Keresés

Több mint negyven órát gürcölhetnek hetente a diákok

Leterheltek a magyar diákok a Magyar Nemzet szerint. Sokuk heti negyven órát kénytelen tanulással tölteni, amire még rájön a heti több mint hat óra leckeírás, ami nemzetközi összehasonlításban is sok.

Akár a heti negyven órát is elérheti a közoktatásban tanulók rendszeres iskolai elfoglaltsága – írja a Magyar Nemzet. A lap megszóaltatja Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét, aki szerint ez leginkább az új kerettantervek és a mindennapos testnevelés bevezetése által érintett évfolyamokra jellemző. Ilyen terhelés mellett nehéz elvárni, hogy a diákok délután még tudásvágytól fűtve, lelkesen nekiálljanak gyakorolni is – idézte a lap.

Felidéznek egy tavaly decemberben megjelent OECD-tanulmányt is, amiből kiderül, hogy a magyar diákok 2012-ban heti 6,2 órát töltöttek a házi feladatok elkészítésével, amivel a 29 mért ország közül az ötödik legtöbb időt fordították erre. A helyzet azonban még így is jobb mint 2003-ban, amikor majdnem heti tíz órában írtak házifeladatokat.

Ettől függetlenül leterheltek a magyar gyerekek, Horváth szerint a pedagóguskar vezetése sok iskolából kap jelzéseket, hogy például gondot okoz az ebédeltetés is, mert vagy a tízperces szünetben kell letudni az étkezést, vagy a sok tanóra miatt délután fél négynél előbb erre nincs is lehetőségük.

Székely László, az alapvető jogok biztosa pár hete jelezte, fontos lenne alaposan megvizsgálni, mennyire leterheltek a tanulók. Ezt a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete néhány éve már megvizsgálta, akkor többek között az derült ki, hogy az iskola, a délutáni edzések, a nyelvórák, a szakkörök miatt átlagosan csak két és fél óra szabadideje marad a diákoknak naponta – írja a Magyar Nemzet.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!