Keresés

Több magyar születik, mégsem nő a népesség

Nőtt a születések száma az első félvében a tavalyihoz képest, de a lakosság száma mégsem emelkedik. A halálozások száma a születéseknél is jobban nőtt.

Többen születtek, de még többen haltak meg 2015 első félévében, mint az elmúlt év hasonló időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A KSH adataiból kiderül, hogy január-júniusban 44 167 gyermek született, ami 2 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Ugyanebben az időszakban 68 483 ember halt meg, ami szintén növekedés, mégpedig 7,8 százalékkal.

Vagyis a növekvő születésszám ellenére továbbra is fogyóban a magyar népesség: 24 316-tal csökkent a a lakosság száma. Pontosan 4069-cel agyunk kevesebben, mint egy évvel korábban, vagyis gyorsult a fogyás üteme.

A házasságkötések száma 4,9 százalékkal nőtt 2014 első félévéhez képest: 17 155 volt, ami 805-tel magasabb a korábi adatnál.

A születések és a halálozások száma mindegyik régióban emelkedett, az újszülötteké a Dél-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon nőtt a legnagyobb mértékben (5,1, illetve 4,0 százalékkal), az elhunytaké pedig a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon (12, illetve 9,3 százalékkal) – derül ki a KSH jelentéséből. (MTI)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!