Keresés

Több ezer menekült rekedt a görög-macedón határon

Előbb Szlovénia, majd több balkáni ország jelentette be, hogy nem engedik be a gazdasági bevándorlókat. A határnál feltorlódott menekültek nem akarnak visszamenni Görögországba, többen éhségsztrájkkal és öngyilkossággal fenyegetőznek. Néhányan a szájukat is összevarrták.

Háromezer ember tüntet a görög-macedón határon azután, hogy előbb Szlovénia, majd az összes, menekülthullámban érintett balkáni ország bejelentette, nem engedik be a gazdasági bevándorlókat – írja az Index görög lapokra hivatkozva. A görög-macedón határon azonban nemcsak az Iránból, Pakisztánból és Bangladesből érkezők tiltakoznak, hanem olyan szírek, irakiaik és afgánok is, akiket azért nem engednek be, mert nem regisztálták őket Görögországban vagy pedig eleve nincsenek okmányaik.

A határon több százan a szabadban töltötték az éjszakát, többen éhségsztrájkot is hirdettek mindaddig, amíg nem oldják meg a helyzetüket. Nem akarnak visszamenni Görögországba, hanem Nyugat-Európa felé folytatnák útjukat Macedónián és Szerbián keresztül. Egy iráni férfi szombaton öngyilkossággal fenyegetőzött, ha nem mehet tovább, a helyi rendőrség azonban időben közbelépett. A menekültek Angela Merkel nevét skandalják, és azt követelik, hogy engedjék útjukra őket. Ez azonban az elmúlt 24 órában mindössze 3 ezer embernek sikerült.

Köves Nóra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet munkatársa az éjjel a határon járt, és elképesztő állapotokról számolt be a Facebookon – írja a 444. Köves Nóra szerint jelenleg körülbelül kétezren várnak arra, hogy tovább mehessenek Nyugat-Európa felé, ami minden bizonnyal nem fog sikerülni a határzár miatt. Irániak, pakisztániak, marokkóiak torlódtak fel kerítésnél, teljes kétségbeesésben. A beszámoló szerint négy iráni fiú úgy tiltakozik, hogy összevarrták a szájukat, így jelezve szimbolikusan azt, hogy próbálják elhallgattatni őket és megsértik a jogaikat.

Az embercsempész biznisz persze virágzik, írja Köves Nóra. Jelenleg kétezer euró körüli áron visznek át egy embert a határon, aminek túloldalán jó eséllyel a lebukás várja az átjutót, a nagy macedón rendőri készültségnek köszönhetően. Az átjutók hiába kérik, hogy szeretnék benyújtani Macedóniának a menekültkérelmüket, visszaviszik őket Görögországba.

A macedón oldalon a rendőrök úgy gyűjtik be az illegálisan átjutókat, hogy azt hazudják nekik, hogy táborokba viszik őket, de valójában visszafordulnak velük Görögországba. Köves Nóra szerint ami most a görög-macedón határon zajlik, az nem csak embertelen, hanem jogellenes is, ugyanis a menekült státuszt nem állampolgárság alapján kell megadni. Minden embernek joga van a menedékhez, akit faji, vallási okokból, nemzeti hovatartozása, meghatározott politikai csoporthoz való tartozása vagy politikai meggyőződése miatt üldöznek.

A határon az elkeseredettség és a kilátástalanság egyre nő, de erőszakos tüntetés eddig nem volt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!