Keresés

Több ezer menekült ragadt a szlovén határon

A szlovénok csak annyi menekültet engednek be Horvátországból, amennyit rögtön tovább is tudnak küldeni Ausztriába. Ez jelenleg napi 1500 fő, ennél azonban többen érkeznek.

Sok menekült torlódott fel az esőben és a hidegben a szlovén-horvát határon Drávamagyaródón, miután nem engedték át őket – írja az Index. Éjfél után a szerb-horvát határtól vonattal érkezett 1800 migráns, de egyelőre nem mehettek tovább, ezért alakult ki a patthelyzet.

Az Index.hr horvát hírportál azt írja, hogy a szlovén hatóságok jelezték a horvátoknak, hogy nem tudják fogadni ezt az 1800 menekültet, de a horvátok ennek ellenére a határhoz küldték a vonatot, ami hajnali negyed három körül érkezett meg. Az M1 szerint Szlovénia éjjel kordont is felhúzott bejelentés nélkül, de reggelre már a horvát oldalon is korlátokkal zárták le a határt, sokan ragadtak a kettő között. A szlovénok az Index.hr szerint drótakadályt is felállítottak, sok a kutyás rendőr.

A szlovénok szerint addig nem tudnak több menekültet fogadni, amíg Ausztriával nem tisztázódik, hogy ők mennyi menekültet engednek át. Hajnalban azt jelentette be a szlovén belügyminisztérium, hogy Ausztria arról értesítette Szlovéniát, hogy egyelőre nem tud fogadni több menekültet, a szlovén hatóságok szerint ők ezért korlátozták a belépést a horvát oldalon.

Szlovénia néhány órával korábban már korlátozta a Horvátországon át érkező menekültek fogadását arra hivatkozva, hogy nem képes naponta 2500-nál több menekültet ellátni, miután Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére.

A horvátok naponta 5000 menekültet küldenének Szlovéniába, ott viszont jelezték, hogy csak annyit tudnak átvenni, amennyit Ausztria is fogadni tud, különben tíz napon belül 35 ezer menekült torlódhatna fel az országban. Szlovénia korábban jelezte, hogy ha a németek, vagy az osztrákok lezárják a határukat, akkor ők is ennek megfelelően fognak lépni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!