Keresés

Több ezer gyerek esik el az állami támogatásoktól

Szinte minden segélytől elesnek azok a gyerekek, akiknek nincs bejelentett lakcímük. Magyarországon négyezer ilyen kiskorú van, ezért három civil szervezet arra kéri a kormányt, alkosson lakáspolitikai koncepciót, amivel megoldhatnák a lakhatási válságot. 

Négyezer gyereknek nincs Magyarországon érvényes lakcíme, így ők szinte minden szociális ellátástól elesnek, további 1500-nak pedig csak települési szintű lakcíme van, ami szintén megnehezíti a támogatásokhoz való hozzájutást. Erről írt nyílt levelet Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek három civil szervezet, a Város Mindenkié, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület és az Utcajogász. A levélről, ami egy bárki által aláírható petíció is egyben, a Magyar Nemzet számolt be.

A levélben azt írják, gyest, családi pótlé­kot, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt és ingyenes intézményi étkezést is csak az a család kaphat, amelyiknek van bejelentett lakóhelye. A települési támogatások (pl. gyógyszertámogatás, átmeneti segély) igényléséhez is bejelentett lakóhely vagy tartózkodási hely kell.

Darvas Ágnes, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület elnöke a lapnak azt mondta, szeretnék elérni, hogy a kormány valódi koncepciót alkosson a helyzet megoldására. Darvas szerint meg kellene vizsgálni a több százezer üresen álló lakás bérbeadhatóságát, és vissza kellene állítani a tavaly márciusban megszűnt lakásfenntartási támogatást is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!