Keresés

Több éves csúcson a kilakoltatások száma

Tavalyhoz képest is két és félszeresére növekedett a kilakoltatások száma március óta, amikor lejárt a kilakoltatási moratórium. Jövére még több embert rakhatnak ki az utcára. 

Több mint 1500 kilakoltatás történt azóta, hgy márciusban feloldották a kilakoltatási moratóriumot. Az adattal a Magyar Nemzet szolgált a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai alapján. Ez a szám kiugróan magas: az elmúlt öt hónapban két és félszer annyi kilakoltatás történt, mint tavaly egész évben.

A kilakoltatások zöme – 777 – bírósági határozat alapján történt. Emellett 637 esetben már elárverezett ingatlanból tették ki a fizetésképtelen adósokat, 122 alkalommal pedig önkényes lakásfoglalókat tettek ki az utcára. Tíz alkalommal már eladott lakásból költöztették ki az eladósodott lakókat.

A kilakoltatási hullámra számítani lehetett, mert az elmúlt két évben törvények és a moratóriumok is védték a devizahiteleseket, a tiltás lejárta után pedig sok leállított eljárás újraindult – mondta a lapnak Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Az elnök szerint az adósok 70 százaléka a végrehajtó vagy a hitelező felszólítására önként kiköltözik.

A lap szerint jövőre még nagyobb hullámra lehet számítani, mert körülbelül 15 ezer ingatlan vár árverezésre, amik közül 3500-at eddig egyszer, illetve közel 12 ezret már kétszer próbáltak elárverezni – sikertelenül.

Az adósoknak megoldást jelenthetne a magáncsőd intézménye, de nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Az Igazságügyi Minisztérium szerint kevesebb mint 500 adós kezdeményezte ez az eljárást, jólehet előzetesen több tízezerre becsülték a számba jöhetők számát.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!