Keresés

Elbukta a polgármesterségét a komondoros Balogh

Tíz hónap felfügesztett börtönre ítélték másodfokon Balogh József fülöpházi polgármestert, aki még 2013-ban verte meg élettársát, majd az egészet először a vak kutyájukra fogta. Ezzel a Kecskeméti Törvényszék súlyosbította az első fokú ítéletet, ami pénzbírság volt. Az eljárás derékba törte Balogh parlamenti karrierjét, a mostani jogerős ítélet miatt pedig oda lehet polgármestersége is.

Súlyosbította Balogh József fülöpházi polgármester büntetését a Kecskeméti Törvényszék. Az élettársát 2013 tavaszán bántalmazó volt országgyűlési képviselőt jogerősen tíz hónap börtönre ítélték, a bütetés végrehajtását két évre felfüggesztték. A törvényszék ezzel súlyosbította az első fokú ítéletet, amiben 420 ezer forintos pénzbírságot kapott Balogh, aki nem jelent meg a keddi tárgyaláson.

Balogh József fülöpházi polgármester büntetőpere
Balogh József nem jött el – Fotó: Magócsi Márton

A törvényszék szerint az első fokon megállapított tényállás megalapozott volt, az eljárás rendben ment, de

“az első fokú bíróság nem tettarányos és eltúlzottan enyhe büntetést alkalmazott”.

A törvényszék egyetértett azzal az ügyészségi indítvánnyal, hogy első fokon eltúzott jelentőséget tulajdonítottak az enyhítő körülményeknek, így az időmúlásnak, ami nem volt olyan jelentőségú, hogy indokolja a pénzbüntetés kiszabásával járó enyhe büntetést, illetve a beismerő vallomásnak, ami a törvényszék szerint nem volt részletesnek tekinhető, mivel Balogh József az eljárás során egymásnak ellentmondó és eltérő vallomásokat tett.

_DSC9576
Balogh József az első fokú ítélet kihirdetésekor

Fokozottan vette ugyanakkor figyelembe súlyosbító körülményként, hogy egy közeli hozzátartozó, ráadásul nálánál fizikailag gyengébb sértett sérelmére követte el a bűncselekményt Balogh, illetve azt, hogy a nő két helyen szenvedett nyolc napon túl gyógyuló sérülést, és az egyik többszörös törés, a másik másik pedig darabos törés volt, ami miatt meg is kellett műteni. Ezzel szinte teljesen helyt adtak az ügyész súlyosbítást kérő indíványának, és elutasították a védőügyvéd érvelését, aki azzal érvelt, hogy a családon beli erőszak súlyát tompítja, hogy a sértett egy héten belül megbocsátott Baloghnak, és “helyreállt közöttük az életközösség”.

“Vannak olyan súlyos bűncselekmények amik minden szempontból a törvény szigorát kell maguk után vonják, elkövetőtől fügetlenül, ilyen példul a családon belüli erőszak” – közölte a bíró.

“Vannak olyan pozíciók, tisztségek, amik magasabb elvárást támasztanak erköcsileg és jogilag az azt betöltő személyekkel szemben”, mint például a polgármesterség vagy az országgyűlési képviselőség” – mondta még.

Balogh József fülöpházi polgármester büntetőpere
Fotó: Magócsi Márton

A bíró szerint ezért a büncselekményért akár három év börtönt is ki lehetne szabni, de ettől jelentősen eltértek a körülményeket tekintetbe véve. Azt az ügyészi felvetést, hogy Baloghot helyezzék pártfogói felügyelet alá, és kötelezzék indulatkezelési tréningre, elutasították. A bíró utalt az ügy során készült pszichológus szakértői véleményre, ami csak valószínűsítette, hogy Balogh személyisége révén hajlamos indulatos cselekmény megvalósítására.

Hideg rosszindulat

A tárgyaláson Balogh József nem jelent meg. Erre törvényi lehetősége van, de egy védője által benyújtott, élettársával – az ügy sértettjevel – közös nyilatkozatban meg is indokolta távolmaradását. Mint írták, a három éve zajló eljárás – különösen a szerintük a “normalitás határát átlépő” sajtófelhajtás miatt – megviselte az egész családot. “Mindkettőnk életét megkeserítette, hogy a sajtó egy részétől csak a hideg rosszindulatot és gyűlöletet kapjuk” – írták.

A sajtó szerepét védőügyvédje is kiemelte rövid védőbeszédében. Szerinte Baloghékat nagyon megviselte a fokozott érdeklődés. Bűnösségét nem vitatta, de úgy vélte, a volt képviselőnek a szükségszerűnél nagyobb szégyent és bűntudatot kellett átélnie a sajtó miatt, amely “a belpolitikai csatározás olyan szintjére emelte az ügyet…, ami átlépett mindenféle normalitást”.

A tényállás szerint 2013 áprilisában egy éjszaka Balogh ittasan kétszer is megütötte élettárását, aki vérző arccal, véres ruhában menekült át a szomszédokhoz, majd onnan kórházba vitték. A nő ott az orvosoknak is azt mondta, hogy Balogh ütötte meg.

Balogh József fülöpházi polgármester büntetőpere
Fotó: Magócsi Márton

Balogh József először azzal magyarázkodott hogy nem emlékszik, mi történt, majd azt állította, hogy az élettársát, Terikét a család kutyája, egy vak komondor lökhette fel. Később beismerő vallomást tett, majd a bíróságon elismerte bűnösségét is. A Központi Nyomozó Főügyészég 2014 őszén emelt ellene vádat súlyos testi sértés miatt, és felfüggesztett szabadságvesztést kértek rá.

Az ügy derékba törte Balogh országos politikai karrierjét. Az ellene indított nyomozás után az 1998 óta országgyűlési képviselő Balogh kilépett a Fidesz-frakcióból, melynek 2002 óta volt tagja, majd később kizárták a pártból is. A legutóbbi országgyőléis választásokon nem is indult, polgármesternek viszont újraválasztották. Korábbi riportunkból megtudhatja, miért.

A mostani ítélet helyi politikai karrierjének is véget vethet: akit börtönre ítélnek – mégha csak felfüggesztettre is – nem viselhet közhivatalt, így Balogh nem maradhat polgármester Fülöpházán.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!