Keresés

Tíz év fegyházat kapott a röszkei megafonos szír férfi

Mert tavaly nyáron, a menekültválság egy pontján megafonba beszélt, rázta a kordont és megdobálta a rendőrsorfalat.

A Szegedi Törvényszék szerdán kihirdette az elsőfokú ítéletet a röszkei terrorizmusperben, Ahmed H., a tavaly szeptemberi 16-i kődobálós-vízágyús-könnygázas balhé után egyedüliként terrorcselekmény elkövetésével is megvádolt szír férfi ügyében.

Ahmed H.-t mindkét vádpontban bűnösnek találták: tíz év fegyházat kapott, és véglegesen kitiltották Magyarország területéről. A férfi az ítélet hallatán zokogásban tört ki, egy őr adott neki zsebkendőt – írja az Index tudósítása.

A bíróságon szigorított biztonsági intézkedések mellett zajlottak a tárgyalások, bár Ahmed H.-nál, mint a Magyarországon előforduló hasonló ügyekben,  nem a szó hétköznapi értelmében vett terrorizmusról  volt szó. A terrorcselekmény az ő esetében a vád szerint abból állt, hogy erőszakkal próbálta a rendőrséget (egy állami szervet) kényszeríteni arra, hogy engedje be Magyarországra a szerb oldalon feltorlódott tömeget. A 40 éves férfit azzal vádolták, hogy megafonba beszélt, rázta a kordont, megdobálta a rendőrsorfalat, és az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére, amikor áttört a tömeg. 

Ahmed H. egyébként különleges helyzetben volt a kint rekedt migránsok között: ő legálisan is bejöhetett volna Magyarországra, mert a röszkei összecsapás idején, felesége révén már tíz éve Cipruson élt, voltak papírja, szabadon mozoghatott az EU-ban. A családja azonban csak 2015-ben érkezett volna Európába a balkáni útvonalon keresztül. Ahmed H. nekik akart segíteni pénzével, nyelvtudásával, ezért csatlakozott hozzájuk az úton. Így került a magyar határ szerb oldalára.

Korábban a bíróságon ártatlannak vallotta magát, azt mondta, szerinte nem követett el semmiféle terrorcselekményt, csak a szüleit szerette volna biztonságban tudni, amikor a háború elől menekülniük kellett. Az összecsapás után több családtagját is letartóztatták, idősödő, beteg édesanyja volt az egyetlen női vádlott a tömegzavargás-vádas büntetőperben. Első fokon bűnösnek is találták őt is, valamint Ahmed H. apját is.

A szerdai ítélethirdetésre eljött a ciprusi nagykövet, az amerikai nagykövetség egy munkatársa, az Amnesty International képviselői és külföldi újságírók.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!