Keresés

Alkut köthet az RTL és a kormány

Csökkentik a reklámadót, ennek fejében kevesebb politika szerepel majd a csatorna híradójában – állítólag ezt az alkut kötötte a kormány nevében Lázár János az RTL Klub külföldi tulajdonosaival.

Nem Magyarországon, hanem egy szinttel feljebb szerelné le a tavaly kormányellenes üzemmódra váltó RTL Klubot a kormány – írja a 444.hu. Információik szerint a kormány nevében eljáró Lázár János már több egyeztetési körön is túl van a nemzetközi RTL Group ezért a térségért felelős alelnökével, Andreas Rudassal és Guillaume de Posch vezérigazgatóval. Korábban találkoztak Münchenben, és múlt héten itthon, a Parlamentben is, és hamarosan Berlinben újabb fontos kör következik.

A kormány még Angela Merkel február eleji látogatása előtt le akarja zárni a háborúskodást, ami miatt állítólag a német kancellárnak is panaszkodott a Bertelsmann-csoport – írja a 444.hu.

Az újság emlékeztet rá, hogy még nyáron, amikor az RTL Híradója elkezdett a kormányt kritizáló híradót készíteni, éppen Andreas Rudas, majd Guillaume de Posch vezérigazgató biztosította a tévé hírekkel foglalkozó munkatársait, hogy nagyon jó, amit csinálnak, az RTL mögöttük áll. Mostanra viszont Dirk Gerkens, a magyar RTL vezérigazgatója tart ki. Ő a Bloomberg Bussinesweeknek pár napja azt nyilatkozta, hogy megfenyegették, és a családját külföldre küldte. Elmondta még, hogy Fidesz politikusai ellenzékinek tartják az RTL Híradót, pedig csak független hírszolgáltatást akarnak nyújtani. Az RTL-vezér számításai szerint a csatornának kell fizetnie az államnak reklámadóból várt bevétel 90 százalékát, miközben a piaci részesedése 15 százalék. Úgy tudjuk, hogy Gerkens szerződése hamarosan lejár, mostanában kellene meghosszabbítani.

A 444 úgy tudja:

• a kormány leviszi a leginkább az RTL Klubot sújtó reklámadót tíz százalék alá, akár öt százalékra. Ez most az RTL esetében ötven százalék (novemberben emelték fel negyvenről),

• az RTL Klub éléről távozik Dirk Gerkens,

• kevesebb politika lesz a Híradóban.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!