Keresés

A tiltás ellenére megtartják a fajvédő konferenciát

Bár a Belügyminisztérium betiltotta a nyíltan rasszista alapokon álló, National Policy Institute budapesti konferenciáját, ők közölték: csak azért is jönnek. Az elnökük videóüzenetben oktatta ki Orbánt a szólásszabadságról.

Az amerikai szélsőjobboldali National Policy Institute október 3. és 5. között tervez konferenciát szervezni, amelyen a jobbikos Gyöngyösi Márton szerepelne együtt amerikai és orosz fajvédőkkel. A tervezett konferencia ellen először csak a baloldal tiltakozott, majd a Belügyminisztérium be is tiltotta azt. Orbán Viktor azt mondta, hogy minden jogilag lehetséges eszközzel meg fogja akadályozni a koneferencia megszervezését.

A szélsőjobboldali szervezet elnöke, Richard Spencer videóüzenetben reagált: a tiltás ellenére is megtartják a konferenciát. Az elnök a szólásszabadság természetéről oktatta ki Orbán Viktort, a Game of Thronesból vett idézettel szemlélteti a helyzetüket: “Ha kitéped egy ember nyelvét, nem azt bizonyítod be, hogy hazug. Ezzel csak annyit árulsz el a világnak, hogy félsz attól, amit mondana.” Spencer szerint a kormány intézkedései egy kis kellemetlenséget fognak okozni, de “az élet tele van kihívásokkal”.

A Belügyminisztérium korábbi közleménye szerint: “Magyarország Alaptörvényének rendelkezései szerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának megsértésére, illetve a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére. A belügyminiszter – teljes összhangban a Kormány és a magyarországi parlamenti pártok közzétett állásfoglalásaival – megállapította, hogy a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet tervezett konferenciájának előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk Alaptörvényünkbe ütköző, ezért a konferenciát betiltja.”

A fajvédő konferecia helyszíne eredetileg a Laurus Rendezvényközpont lett volna, de az üzemeltetők vasárnap jöttek rá, hogy a “rendezvény szellemisége nem felel meg a demokratikus, polgári elveknek”, így felbontották a szerződést. Sőt, azt is tudatták, hogy, jövő szombaton zárva tartanak.

Spencer nem közölte a videóüzenetben, hogy végül hol fogják megtartani a konferenciát (a részleteket e-mailen küldi majd a résztvevőknek). Az Antifasiszta Hálózat minden esetre a Laurus Rendezvényközponthoz szervez tiltakozást és élőláncot.

Kedd délután a TASZ közeléményt adott ki, amelyben a fajvédő konferenciát elítéli, de annak betiltását ellenzi: “A TASZ határozottan elítéli a hétvégére tervezett fajvédő konferenciát. Ugyanakkor azt is határozottan állítja, hogy a konferencia belügyminiszteri betiltása, valamint a résztvevők beutazási és tartózkodási tilalmának elrendelése nem jogszerű és nem hatékony módja a fajvédőkkel szembeni fellépésnek, az sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és a résztvevők szabad mozgáshoz való jogát, ellentétes mind a magyar törvényekkel, mind az uniós joggal.”

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke a Facebook oldalára posztolta a véleményét: “Ha Orbán Viktor arra hivatkozva tiltat be egy szélsőséges, fajvédő konferenciát, hogy az ott a még el sem hangzott beszédek “alkotmányellenesek lesznek”, akkor ezt megteheti bárkivel és bármikor.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!