Keresés

Tesznek a tanárok a köznevelési kerekasztalra

 

Nem tekintik legitimnek a közoktatásról kedden kezdődött egyzetetéseket a tanárok. Új közleményükben tüntetésre szólítanak fel.

A közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul a tanárok szerint a kedden megtartott köznevelési kerekasztal. Három gimnázium tanári kara (a miskolci Herman Ottó, illetve a budapesti Kölcsey Ferenc és Teleki Blanka Gimnázium) közös közleményben éltékelte a kedden megtartott egyeztetést.

Szerintük a kerekasztalnál megjelent szervezetek nem kompetensek a a köznevelés belső problémáit illetően, ezen kívül nehezményezték, hogy sem a sajtó, sem a valós döntéshozók, sem a szakértők nem lehettek jelen. Ez, és a témák szétaprózása “illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt” – írták.

A tanárok jelezték, az, hogy a kerekasztal összehívásához vezető tiltakozást kiváltó nyílt levelet megfogalmazó miskolci gimnázium igazgatója mit nyilatkozott az eseményről, még nem jelenti azt, hogy a többi tanári kar és csatlakozó egyetért vele, ezért a 737 intézmény nevében közölték, számukra elfogadhatatlan a kerekasztal, és emlékeztettek eredeti követeléseikre:

  • hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez,
  • hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek. Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova
  • hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6%-át, az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében,
  • hogy az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék.

Ezen kívül arra hívták fel a velük szimpatizálókat, hogy menjenek el a február 13-i tüntetésre.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!