Keresés

Teljes államosítás jön az oktatásban

Hamarosan az iskolák fenntartását és működtetését is állami kézbe veszik, mondta Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Szerinte az eddigi vegyes rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 

Kedden nyújtják be az országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója is. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal keddi ülése után azt mondta, a vegyes fenntartás, vagyis hogy az iskolák 55 százalékát az önkormányzatok működtették, nem vált be.

Az MTI tudósítása szerint Sipos azt mondta, az új intézményfenntartó három szintre oszlik majd: lesz egy központ (nevének a Klebelsberg Központot javasolják), 56 tankerületi központ és az intézmények. A megyei szint kikerül, ami eddig lassíthatta a döntéshozatalt. A tankerületi központok július 1-től alakulhatnak meg.

A központnak stratégiaalkotó, irányító feladata van, valamint költségvetési, gazdálkodási és szakmai tervezést végez, ezen kívül ellenőrző feladata lesz a tankerületi központok felett. A tankerületi központok olyan költségvetési szervek lesznek, amelyek a fenntartás operatív feladatát látják el, támogatják az iskolákat. Az iskolák bizonyos kiadások felett gazdálkodnak, kismértékű beszerzéseket végezhetnek, és részleges munkáltatói jogkörrel bírnak majd. Saját bevételeiknél azt kérik, azt az iskola fejlesztésére fordítsák.

Az igazgatóknak javaslattételi jog helyett egyetértési joguk lesz a pedagógusok alkalmazásánál. Az igazgatókat ezentúl nem a miniszter, hanem a központ vezetője fogja kinevezi.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!