Keresés

Ne mondják, hogy nincs pénzük, mert mi adtunk

A szociális államtitkárság szerint nem lehet indok az önkormányzatok pénztelensége a segélyek elvonására, mert a kormány minden szegény településnek ad pénzt. A segélyezési rendszer átalakítása miatt valószínűleg több önkormányzat nem fogja tudni adni a korábbi támogatásokat, a kormány szerint senki ne hivatkozzon pénzhiányra.

Márciustól átalakul a szociális segélyezési rendszer, az állam kivonul bizonyos segélytípusok mögül, és az önkormányzatokra bízza, hogy kiknek, milyen feltételekkel osztja ki őket. A változás lényege, hogy megszűnik a méltányossági közgyógyellátás, a méltányossági ápolási díj, a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás is. Ezek helyett az önkormányzatok települési segélyt oszthatnak, és ők döntik el, hogy milyen szükségleteket támogatnak.

A kormány azt mondta, senki sem fog rosszabbul járni, mert kárpótolják a nehéz helyzetű településeket, de úgy tűnik, ez mégsem lesz elég. Több településen is rosszul járnak a szegények az új segélyezési rendeletek elfogadása után – írta korábban az Abcúg.

A szociális ügyekért felelős államtitkár, Czibere Károly egy keddi sajtótájékoztatón az Abcúg kérdésére azt mondta: nem hivatkozhatnak pénzhiányra azok a települések, akiknél megszűnnek vagy csökkennek a szociális ellátások, és azt sem mondhatják, hogy új adókat kellene kivetniük, mert az a támogatás, amit a kormány ad a szegény településeknek, elég ennek a fedezésére. A települések felelőssége, hogy mire mennyit adnak, a szabályozással és háttérrel minden rendben van.

Arra a felvetésre, hogy vannak olyan települések, ahol úgy szól a rendelet, hogy majd a polgármester dönti el, hogy ki kap segélyt, de az nincs pontosítva, hogy mire, Czibere azt mondta: monitorozni fogják a rendeleteket, és ha furcsaságokat találnak, azt korrigálni fogják.

Czibere ismét elmondta, miért volt szükség a szociális segélyezési rendszer átalakítására. Szerinte az új rendszer nagy előnye, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás,  – ami akkor jár, amikor nincs közmunka – járási szintre került, és így, hogy az állam áll mögötte, jóval nagyobb biztonságban van ez a támogatási forma.

A segélyezési rendszer átalakításáról ebben a cikkünkben olvashat, ha pedig infografikán követné végig a változásokat, akkor kattintson ide.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!