Keresés

Távozott a bántalmazási ügybe keveredett vezető a gyöngyöspatai iskolából

Új igazgatót neveznek ki a gyöngyöspatai iskolában, mert a régi ellen múlt héten tankerületi vizsgálat indult testi bántalmazás miatt. Az édesanya beszámolt, hogy hétfőn már be is mutatkozott neki az új vezető, kedden pedig hivatalosan is leváltják a régit. Az édesanya azért tett feljelentést, mert állítása szerint a vezető a szeme láttára olyan erővel nyomta fel a tizenkét éves gyerekét a falra, hogy a fia testén zúzódások keletkeztek.

Új igazgatót neveznek ki kedden a gyöngyöspatai iskolában, miután a korábbi vezető ellen vizsgálatot indított a Hatvani Tankerület iskolai bántalmazás miatt.

Az iskola konyháján dolgozok déltől, az új igazgató az ebédlőben odajött hozzám hétfőn, hogy bemutatkozzon. Kedden történik a hivatalos vezetőváltás,  úgy hallottam, hogy az előző vezetőt áthelyezték tanárnak egy másik iskolába. A fiamon már lehet látni, hogy kicsit felszabadultabb lett, már nem szégyelli magát a többiek előtt

– számolt be Baranyi Richárdné, a gyermek édesanyja. Az édesanyától megtudtuk, hogy a tankerület még nem tájékoztatta hivatalosan a vizsgálat eredményéről. A vizsgálattal párhuzamosan rendőrségi eljárás is folyik, az ügy időközben átkerült az Egri Rendőrkapitánysághoz, ahol a közeljövőben a fiát is meghallgatják. 

Azt nem tudjuk, hogy a vezető önként távozott, vagy pedig kirúgták, a vizsgálattal kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az érintett Hatvani Tankerülethez.

A helyi tanoda vezetője bízik a változásban

Nagyon büszke vagyok a szülőkre, a romák féltek attól, hogy az iskolában nem fogják jó szemmel nézni, ha aláírják a petíciót, és megjelennek a meghallgatáson. Ennek ellenére bevállalták

– mondta Léderer Tamás, helyi NapSukár Tanoda vezetője, aki fontos szerepet játszott a petíció elindításában. Az esetnek több diák is szemtanúja lehetett, akiket a tanoda vezetője szerint nagyon megviseltek a látottak. A tanodának sikerült több támogatást szereznie, így a hozzájuk járó gyerekeknek lelki segítséget is tudnak biztosítani. Léderer reméli, hogy az iskola új vezetőjével szorosabban tud együttműködni a roma gyerekek felzárkóztatásáért dolgozó tanoda. 

Fontos problémák várnak megoldásra a frissen felújított iskolában. A helyszínen szerzett információink szerint a volt vezetőség nem tudott olyan környezetet teremteni, ahol nyugodtan folyhat a tanítás, nem tudják kezelni a magatartás-problémákat. Erre csak rátesz még egy lapáttal, hogy sok tanár elment, és összevonták az évfolyamokat. Míg az óvodában körülbelül fele-fele arányban vannak roma és nem roma gyerekek, iskolába már több, nem roma szülő a szomszédos Gyöngyösre járatja a gyerekét. 

Összefogtak a roma és nem roma szülők

Az ügyben múlt kedden tartottak meghallgatást Gyöngyöspatán, ahol az iskola vezetőjével és a gyermek édesanyjával is beszéltek. A meghallgatáson Vecsei Miklós, a cigányság felzárkóztatásáért felelős miniszterelnöki biztos is küldött megfigyelőt. A meghallgatáson az iskola konyháján dolgozó édesanya elmondta az Abcúgnak, hogy a vezető a szeme láttára nyomta fel a tizenkét éves gyerekét a falra. A fia testén keletkezett sérülésekről látlelet készült, az édesanya pedig a mobiljával dokumentálta a vérömlenyt. Az érintett vezető a meghallgatás után nem kívánt nyilatkozni.

Falhoz vágtak egy diákot a gyöngyöspatai iskolában
Az édesanya a biztonság kedvéért lefotózta a fia vállán található sérüléseket. | Fotó: Magócsi Márton

Az ügy mögé több száz gyöngyöspatai roma és nem roma szülő is beállt, akik aláírtak egy petíciót annak érdekében, hogy közös erővel távolítsák el az érintett személyt a pozíciójából. A meghallgatáson egy kisebb csoport is részt vett, hogy csendes tiltakozásukkal az ügy mellé álljanak. A vezető több mint tíz évig töltötte be a pozícióját, a megjelentek közül többen is panaszkodtak arra, hogy amíg az iskola tanulói voltak, verbálisan és fizikailag is bántalmazta őket.

A Nekcsei Demeter Általános Iskola nem először kerül be a hírekbe. Három év pereskedés után a bíróság másodfokon nemrég kártérítésre kötelezte az államot, amiért a gyöngyöspatai iskolában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!