Keresés

Tavasszal Budapestre jöhet Vlagyimir Putyin

Nem sokkal Angela Merkel német kancellár után – várhatóan márciusban – Vlagyimir Putyin is Budapestre látogat. Az orosz elnök munkalátogatásának időpontjáról már zajlik az egyeztetés – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán az MTI megkeresésére.

Tavaly Orbán Viktor miniszterelnök tett látogatást Moszkvában, így a következő munkalátogatásra Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos Budapestre – mondta Havasi.

A Népszava már kedden megírta, hogy márciusban Budapestre jön Putyin. A lap több, egymástól független forrásból szerezte az információt, mely szerint a pontos dátum még nem ismert, de a Miniszterelnökségen már egyeztetik Orbán Viktor bel- és külföldi programjait annak érdekében, hogy megtalálják a mindkét félnek megfelelő időpontot.

A lap szerint a látogatás pikantériája, hogy az orosz elnök nem sokkal a német kancellár után érkezik Budapestre, mindez pedig egy olyan időszakban következik be, amikor soha nem látott mélypontra süllyedtek a magyar-amerikai kapcsolatok.

Az orosz elnök idei újévi üzenetében azt írta Orbánnak: számít az orosz-magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére, „ez megfelel mindkét ország alapvető érdekeinek, és része az európai stabilitás és biztonság szavatolásának”.

Szerdán reggel a Bors azt is megírta: luxusautóját, és körülbelül 500 fős kíséretét is magával hozza Putyin, aki legalább 3 darab repülőgéppel érkezik majd Budapestre. Mivel egy egynapos látogatás nem igényelne ilyen előkészületeket, ezért a lapnak nyilatkozó biztonsági szakértő szerint várhatóan több időt tölt majd az orosz elnök a magyar fővárosban. Ilyen esetekben a meghívott, valamint a fogadó állam közösen vállalja a költségeket.

Putyin legutóbb 2006-ban, a Gyurcsány-kormány idején járt Budapesten.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!