Keresés

TASZ: A Péterfy és a keszthelyi a leginkább gyermekbarát kórházak

46 szülészetet és gyermekosztályt működtető kórházat vizsgált a TASZ gyermek- és szülőbarátság szempontjából. A felállított pontrendszerben csak két intézmény, a Péterfy Sándor utcai és a keszthelyi kórház tudta a maximumot hozni.

Nagy Kórháztesztje eredményeit közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet „Gyerekkel vagyok!” kampánya keretében 46 szülészetet és gyermekosztályt működtető kórház működését vizsgálta meg abból a szempontból, mennyire gyerek- illetve szülőbarát a betegellátás.

Az intézmények közérdekű adatigénylés formájában kérdéseket kaptak a TASZ-tól, de az önbevallás mellett a kórházak házirendjére, az SZMSZ-re (Szervezeti és Működési szabályzat), illetve a betegellátási szabályokra támaszkodott a kutatás. Négy fő kategóriában minősítették az adatigénylésre válaszoló 45 intézményt. Ezek:

– legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyermekével az intézményben

– mennyire „apabarát” a kórház, azaz mik az apák jelenléti lehetőségei

– milyen korlátozásokat tartalmaz a látogatási rend

– jár-e, és ha igen, mekkora anyagi teherrel, ha a szülő elhelyezést kér a kórházban?

Az eredmények szerint a gyermek-szülő kapcsolattartás ösztönzése terén a kórházak többsége (29) közepes teljesítményt nyújt, és csak 13 intézményt találtak haladó szemléletűnek: ahol legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat gyermeke mellett, vagy például van teljes rooming-in szolgáltatás a szülészeten.

Látogatási idő kérdésében viszont többségében korlátozóak a vizsgált kórházak. A sem a látogatás idejét, sem a látogatók számát nem korlátozó 9 „nyitott” intézmény mellett 22 kórház korlátozza időben és számban is a látogatást, ami kedvezőtlen a szülő-gyerek kapcsolattartás szempontjából.

A komplex felmérésben egyedül a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest), illetve a Keszthelyi Kórház tudta a maximális 10 pontot elérni, ezekben a kórházakban a gyerek- és szülőbarát ellátást tanusító matricát helyez el.

A TASZ az elmúlt hónapokban több kisfilmet készített a jó gyakorlatot megvalósító intézményekben, a feldolgozott témák között szerepel többek között a gyermektraumatológia, a gyermekneurológia, a gyermekhospice, és a korai kötődést segítő szaktanácsadás is. Az első kisfilm itt látható:

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!