Keresés

Társasházzá alakított iskolákkal játszaná ki a Kliket Angyalföld

Minden iskolát állami kezelésbe kell adniuk az önkormányzatoknak jövőre. A XIII. kerület szocialista vezetése viszont sajnálja az iskolai uszodákat és tornatermeket, amikre sokat költöttek, és bevételt is hoznak, ezért inkább társasházzá nyilvánítja őket, hogy a kezelésükben maradhassanak.

Társasházzá nyílvánít több iskolát a XIII. kerületi önkörmányzat. Így szeretnék megelőzni, hogy az önkormányzat vagyona állami kezelésbe kerüljön – írja az Index. Összesen négy iskolát – pontosabban a hozzájuk tartozó uszodákat illetve tornatermeket – minősít át társasházzá a szocialista vezetésű önkormányzat.

A lap szerint a lépés hátterében az áll, hogy a kormány jövő január 1-től elveszi az iskolák működtetését az összes önkormányzattól. Az iskolák fenntartását és üzemeltetését a Klik fogja végezni. Az épületeket – bár nem kerülnek állami tulajdonba – az önkormányzatok nem idegeníthetik el, nem terhelhetik meg és nem adhatják bérbe.

A XIII. kerület azonban százmilliókat költött az épületek felújítására, és olyan uszodák, tornatermek működnek bennük, amik bérbeadása bevételt jelent az önkormányzatnak. Ezek átadását szeretnék elkerülni azzal, hogy társasházzá nyilvánítják őket.

Ezekről az épületekről van szó:

  • a Németh László Gimnázium önálló épületben lévő tanuszodája;
  • a Herman Ottó Tagiskola szintén önálló épületben lévő tanuszodája;
  • a Csata utcai Általános iskola Sportcsarnok épülete;
  • a Prizma Váci úti épületében lévő, önálló bejárattal és házszámmal rendelkező épületrész.

Az Index szerint még sikerülhet is a terv, de sok múlik azon, hogy a tankerület hogyan értelmezi a jogszabályt. Ha úgy látják, hogy az uszoda és a törnaterem is köznevelési feladatot lát el, akkor azt is át kell, hogy adja az államnak az önkormányzat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!