Keresés

Nagyvárost is vitt a Jobbik

Három kivétellel a Fideszé az összes megyei jogú város is, az MSZP-nek 19 polgármestere lesz. Jobbikos vezetése lesz 13 településnek.

Tarlós István magabiztosan lett másodszorra is Budapest főpolgármestere. Ha a jobbik nélkül az összes kihívója összefogott volna, akkor is nyert volna. A második a baloldal közös jelöltje, Bokros Lajos, a harmadik a jobbikos Staudt Gábor lett. Az LMP-s Csárdi Antal negyedik lett, 5% feletti eredménnyel, a liberális Bodnár Zoltán 2% fölött teljesített. A 23 budapesti kerületből csak 6 nem lett a Fideszé.

A megyei jogú városok közül csak 3 városban nyert nem fideszes jelölt: Szegeden újra Botka László (MSZP) lett a polgármester, Békéscsabán a független, de Jobbik támogatású Szarvas Péter nyert, Salgótarjánban pedig a baloldali Dóra Ottó mindössze 50 szavazattal nyert.

Jobbikos polgármester lesz 13 településen: Ózdon, Tapolcán, Törökszentmiklóson, Hegyháthodászon, Devecseren, Recsken, Kosdon, Ásotthalmon, Mátraballán, Gasztonyon, Monorierdőn és Bánokszentgyörgyön is. A Jobbik megtartotta a helyét Tiszavasváriban és Hencidán. Jobbikos sikernek számít Békéscsaba is, ahol a Jobbik által támogatott független jelölt, Szarvas Péter komoly fölénnyel a baloldali és a fideszes jelöltet is. Ez az első alkalom, hogy egy Jobbik-támogatással induló jelölt megyei jogú város polgármestere lehet.

Az MSZP-nek 19 önálló polgármestere lett. A baloldal tarolt Tiszaújvárosban: Az MSZP-s Bráz György lesz polgármester, és az összes egyéni választókerületet is megnyerték a szocialisták. Csúnyán kikapott a Fidesz Pakson (a fideszes Kozmann György olimpikon a szavatok 22 százalékát szerezte meg, 78-at Süli János, az atomerőmű korábbi vezetője), Siófokon pedig egy független jelölt, Lengyel Róbert, korábbi rendőrkapitány verte meg a fideszes jelöltet.

Matolcsy György felesége polgármester lesz Balatonakarattyán, a vak komondoros Balogh József pedig Fülöpházán, ahol egyedüli jelöltként indult. Érpatakon a függetlenként induló Orosz Mihály Zoltán nyert. Gyöngyöspatát elveszítette a jobbikos Juhász Oszkár, a helyébe a fideszes Hevér Lászlóné lép.

A megyei közgyűlésekben összetétele alapján mindenhol a Fidesz van az élen, és csak három megye van, ahol nem a Jobbik a második erő: Csongrád, Baranya és Veszprém. 18 megyében többsége lett a Fidesznek, egyedül Borsodban nincsen meg az 50 százalékuk, de ott is nyerek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!