Keresés

Tanulmánnyal kerülné el az úszószövetség az újabb Kiss László-ügyeket

Szeretnék tudatosítani az úszóedzőkben és mindenkiben, aki kapcsolatban van sportoló gyerekekkel, hogy miért problémás, ha bántalmazzák őket. Ezért a Magyar Úszó Szövetségben tanulmány készül arról, hogyan lehet megakadályozni a Kiss Lászlóéhoz hasonló eseteket. 

Tanulmány készül a Magyar Úszó Szövetségben arról, hogyan lehet elkerülni a sportágban az erőszakos szexuális bűncselekményeket. Ezt Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke említette az Index csütörtöki videójában, ahol elmondta azt is, hogy Herczog Mária szociológust, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagját és kollégáit kérték fel ennek az elkészítésére.

Herczog az Abcúgnak azt mondta, olyan dokumentumokat fognak létrehozni, amelyek nemzetközi szinten alapvetőnek számítanak a sportszövetségekben. Azt szeretnék elérni, hogy ha egy szülő sportolni viszi a gyerekét, rögtön tájékoztatást kapjon arról, kitől kérhetnek segítséget bántalmazás esetén. Szeretnék tudatosítani az edzőkben és mindenkiben, aki közvetlen kapcsolatban van a gyerekekkel, hogy miért nem szabad bántalmazni a gyerekeket. Herczog azt mondta, ha lesz rá igény, szívesen tartanak erről képzéseket is.

„Nem fogunk nagy felfedezéseket tenni. Egyszerű, érthető, a szélesebb közvéleménynek is szóló anyagot akarunk létrehozni. Szeretnénk hatással lenni az általános viselkedési kultúrára is” – mondta. Herczog szerint a Kiss László-ügy pozitív hozadéka, hogy végre sor kerülhet erre.

Kiss Lászlóról, az úszóválogatott azóta lemondott szövetségi kapitányáról áprilisban derült ki, hogy 1962-ben két társával együtt csoportosan elkövetett nemi erőszakért 3 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélték, majd elnöki kegyelemmel 20 hónap után szabadult. Kiss az ügy kirobbanásakor először azt mondta, megbűnhődött a tettéért, majd arról beszélt, hogy koholt vádak alapján ítélték el, és el sem követte az erőszakot.

Májusban aztán előlépett a megerőszakolt nő, Takáts Zsuzsa, aki az RTL Klubnak részletesen elmesélte, hogy erőszakolták meg 44 évvel ezelőtt. Közben kiderült, hogy Kissnek más hasonló ügye is volt, 1961-ben három hónapra eltiltották az uszodák látogatásától és mindennemű sporttevékenységtől, mert társaival szexre akartak kényszeríteni egy 18 éves lányt a margitszigeti medencében. Az RTL Klubnak Takáts is beszélt arról, hogy több áldozatról tud.

Szerda délelőtt Kiss ügyvédek és az RTL Klub kameráinak jelenlétében bocsánatot kért Takátstól. Kiss elébe ment a százhalombattai önkormányzat döntésének, és lemondott díszpolgári címéről. A városban átnevezik az eddig a nevét viselő uszodát is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!