Keresés

Dobják a tantárgyakat a témákért a finn iskolákban

Újabb oktatási reformra készül Finnország. Az eddig is az egyik legjobb oktatási rendszerű országban a jövőben nem tanítanának néhány tantárgyat. A finn szakértők szerint ugyanis a modern társadalomnak megfelelően kell tanítani. 

A világ egyik legsikeresebb oktatási modelljét alkalmazó Finnország újabb hatalmas váltásra készül: elengednék a tantárgyakat, inkább témákat tanítanának – írja az Independent brit lap. A finn oktatási rendszer a világ legjjobbjai közé tartozik, a diákokat jóformán csak a szingapúri és kínai társaik előzik meg a PISA-felméréseken, amelyeken a magyar diákok egyre lejjebb csúsznak.

A finn tanügyi reform részeként a helsinki középiskolásokoknak már nem oktatnak történelmet vagy földrajzot, mint tantárgyat, hanem helyette témák szerinti órákat tartanak. Ha például adott esetben a téma az Európai Unió, akkor ebben együtt tanulják  a tagországok történelmét, nyelveit  és a földrajzát. Vagy ha a felvetés úgy hangzik: mi történik egy kávézóban, ide kapcsolódva matematikát, nyelveket, kommunikációt oktatnak.

21. századi követelmények

Vátoztatnak az órai munka szokványos menetén is, a tanárral szemben ülve az anyag passzív hallgatása helyett kiscsoportos közös munkával oldanak meg problémákat, amellyel a diákok kommunikációs képességeit is fejlesztik.

„Át kell gondolnunk az oktatásunkat és átalakítani oktatási rendszerünket, hogy megfelelően el tudjuk látni gyermekeinket a ma és holnap is szükséges képességekkel. Vannak iskolák, amelyek még a régi módszerekkel oktatnak, amely előnyös volt az 19oo-as évek elején, de azóta megváltoztak az elvárások, és olyanvalamire van szükség, ami megfelel a 21. századi követelményeknek” – idézte a brit lap Marjo Kyllonent, Helsinki oktatási vezetőjét, aki a hó végén mutatja be a városi tanács előtt a reformtervezet részleteit.

A témák szerinti oktatást, aminek során alkalmanként több, más-más tantárgyat oktató tanár foglalkozik közös órán a diákokkal, két évvel ezelőtt kezdték bevezetni. Az iskoláknak már most is kötelező legalább évente egyszer ily módon tanítaniuk. Egy-egy ilyen alkalom több hétig szokott tartani.

Játszva tanulni

A tervezett reformokért nem minden tanár lelkesedik, de azokat, akik nyitottak arra, hogy közösen tartott órákon tanítsák a gyerekeknek az adott témákat, extra jövedelemmel jutalmazzák. A finn fővárosban tanító középiskolai tanároknak már a 7o százaléka elvégezte az új megközelítés alkalmazásához szükséges képzést. A tervek szerint 2o2o-ra minden finn iskolában így fognak majd tanítani.

Nem hanyagolják el azonban az iskola előtti nevelést sem. A Játákos Tanulás Központja nevű inrétzmény a  számítógépes játékgyártókkal együttmúködve igyekszik a minél játékosabb tanulás lehetővé tételén. Sőt, a központ igazgatója szerint Finnorszég vezető szerepre tör a játékos, vagy játszva tanulás témakörében.

Az Abcúg korábban már írt a finn oktatási rendszerről, ami évek óta az egyik legjobb a világon. A finn diákok jól érzik magukat az iskolában, a tanári hivatás álommunka az országban, és közben rendre a nemzetközi felmérések élén végeznek. Van nemzeti kerettanterv, de a követelmények teljesítését nem ellenőrzik. Sőt, arra ösztönzik az iskolákat, hogy bátran fejlesszék a helyi tanterveiket. A pedagógusok jövedelme nem magasabb, mint az OECD-országokban a pedagógusbérek átlaga, a pálya mégis a legvonzóbbak egyike, a tanárképzésbe jelentkezők száma gyakran tízszerese a felvehetőknek.

Az iskolákat nem járják tanfelügyelõk, ehelyett a tanárokat arra buzdítják, hogy tanuljanak egymástól. A diákok nem töltenek kimagaslóan sok időt az iskolában, teljesítményük mégis a világ legjobbjai közé emeli őket. Lényegében nincs szabad iskolaválasztás, ám ez mégsem okoz konfliktust, mert sem a tanulók, sem az egyes iskolák teljesítménye között nincs jelentős eltérés: a legközelebbi iskola a jó iskola.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!