Keresés

Tabu lett a szegénység az Emmiben

Kiderült, milyen szavakat tett tiltólistára az Emmi, amelyeket nem használhatnak a minisztérium dolgozói. Van köztük olyan, amit már amúgy sem illendő használni, de kerülni kell a szegénység és a stadion szavakat is. 

A VS.hu megszerezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik belső e-mailjét, amelyben arra kérik a dolgozókat, hogy ne használjanak bizonyos szavakat az egymás közti és az EU-s pályázatok nyerteseivel folytatott kommunikációban. A következő szavak kerültek tiltólistára: szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység, esélyegyenlőség, ápoló, gondozó, rokkant, terhes és fogyatékos, de nem lehet használni például a stadion szót sem.

A minisztérium vezetése megjelölte azt is, hogy a fentiek helyett mit kell használni, így a szegényekből rászorultak, a fogyatékosokból fogyatékkal élők, a stadionokból pedig fedett sportlétesítmények lesznek.

Az EMMI a VS.hu kérdésére azt írta: „ez segíti az egységes szóhasználatot egy-egy témában, a közérthetőbb megszólalást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja. Hiszen nem mindegy, hogy egy várandós kismamára azt mondjuk hogy terhes vagy hogy áldott állapotban van, továbbá rokkantról vagy mozgáskorlátozottról beszélünk”.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!