Keresés

Sztrájkolnak a tanárok, de ha lehet, titokban

Sok diáknak egész nap elmaradtak az órái a tanársztrájk miatt, az iskolák egy része mégis titkolni próbálta, hogy részt vesznek az akcióban. Több helyről elküldték az újságírókat, így leginkább a diákok sorolták az oktatási rendszer bajait. 

  • Vannak sztrájkolók, de az igazgató úr nem nyilatkozik, és nekünk sem engedi.
  • Azt sem, hogy hányan sztrájkolnak?
  • Nem.
  • Akkor titokban sztrájkolnak?
  • Igen.

Ez a beszélgetés a budapesti Eötvös József Gimnáziumban zajlott le szerda délelőtt munkatársunk és az iskola egyik titkára között az egész napos tanársztrájk idején. Eközben a vele szemben ülő kollégája telefonon próbált utánajárni, hogyan sikerült feljutnunk a tanári környékére. „Biztosan az ajtón jött be” – találgatta, majd amikor meghallotta, hogy egy sztrájkoló tanár engedett fel minket, méltatlankodni kezdett: „Mit csináljunk, ha a még a tanárok is felengedik őket?!”

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) április elején hirdetett egész napos sztrájkot, miután nem sikerült megállapodni a kormánnyal a követelésekről. (Arról, hogy hogyan jutott idáig a sztrájkbizottság, és pontosan kik tiltakoznak, itt olvashat bővebben). Délelőtt úgy tűnt, bár sok iskolában csatlakoztak a tiltakozáshoz, nem szívesen beszéltek erről, sőt, igyekeztek titokban tartani. A Veres Pálné Gimnázium tanárai múlt pénteken még látványosan részt vettek a kétórás munkabeszüntetésen, szerdán viszont már a portás is azzal küldött el minket, hogy semmit sem mondhat. A bejáratnál sikerült elkapnunk egy tanárt, aki csak annyit mondott, hogy ő nem sztrájkol, majd besietett az épületbe. Hasonlóan fogadtak minket a Gárdonyi Géza Általános Iskolában is.

A Teleki Blanka Gimnáziumba sem engedtek be újságírókat, és ezúttal az iskola előtt sem voltak szimpatizáns tüntetők. Csak néha érkezett egy-egy diák, a portás szerint majdnem ugyanannyian jöttek, mint egy sima hétköznapon. Több diák arról beszélt az Abcúgnak, hogy lesznek óráik, és a helyettesítések miatt azok sem maradnak el, ahol a tanár sztrájkol. Az Index úgy tudja,  itt a tanárok harmada lépett sztrájkba.

Egész napos pedagógussztrájk
A tiltakozást jelképező szalag a Teleki Blanka Gimnázium kerítésén | Fotó: Magócsi Márton

A belvárosi Madách Imre Gimnázium igazgatója jelezte, nem nyilatkoznak, jóllehet sztrájkoló tanárok itt is voltak. Egy diák azt mondta, lesz órájuk, amit helyettesítő tanár tart majd meg. Az nem derült ki, hogy a tantestület mekkora része csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában viszont nem volt sztrájk. A kapu előtt álló diákok szerint az ő órájuk csak azért maradt el, mert megbetegedett a tanáruk.

A parkban se kérdezősködjenek!

A budai középiskolákban sem szólt nagyot a szerdára hirdetett egész napos sztrájk. Az általunk meglátogatott intézmények közül ugyan mindegyikben voltak sztrájkoló pedagógusok, a munkabeszüntetést azonban egyik iskolában sem verték nagy dobra – az épületen kívüli, nyilvános megmozdulás egyik helyen sem volt, sőt, az egyik II. kerületi gimnáziumban állítólag még a nyilatkozásról is letiltotta a pedagógusokat az igazgató.

Jobb híján csak az első elmaradt órájuk miatt fél 9 körül az iskolába szállingózó diákokat lehetett elkapni a II. kerületi, Keleti Károly utcai II. Rákóczi Ferenc gimnázium előtt. Két tizedikes lány például azt mondta az Abcúgnak, nekik 5 órájuk marad el szerdán – ennek egy részén tanári felügyelettel ülnek majd a tanteremben. “Arról nem szól a fáma, hogy ezeket be kell-e majd pótolni, és ha igen, az plusz pótóra lesz-e, de azt nagyon nem szeretném” – mondta az egyikük.

“Úgysem, mert félünk! És ezt nyugodtan megírhatja”- válaszolta a II. Rákóczi egyik tanára arra a kérdésünkre, név nélkül sem hajlandó-e bármit nyilatkozni a sztrájkról, másodpercekkel korábban ugyanis ő maga mondta, hogy nagyon sok mindent tudna mesélni a tanárok problémáiról. Ehelyett csak annyit közölt: ő nem sztrájkol, neki csak lyukas órája van.

Hasonlóan meleg fogadtatásban volt részünk a budai Városmajori Gimnáziumban, ahol éppen nem találtuk irodájában az igazgatót – a helyettese pedig amellett, hogy közölte, neki nem áll módjában nyilatkozni, azt sem felejtette el a lelkünkre kötni, hogy még az iskolához tartozó parkban sem kérdezősködhetünk az érkező vagy távozó diákoktól. Azt az igazgatói előtt eltöltött rövid idő alatt viszont sikerült megfigyelni, hogy az egyik kisebb szoba tele volt tanárokkal. Köztük lehetett valószínűleg az az irodalomtanár, akiről az egyik diák azt mondta, ő a sztrájk egyik fő szószólója az iskolában, mert “nagyon liberális”. A fiú azt is elmondta, neki 4 órájából ma kettő marad el a sztrájkoló tanár miatt.

A meglátogatott iskolák közül a legszervezettebben talán a Than Károly Ökoiskola, Gimnázium és Szakközépiskola nevelőtestülete fogadta az egész napos sztrájkot. Az iskola honlapján öles piros betűkkel az áll, hogy a tantestület egyharmada részt vesz a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett sztrájkban, de az elégséges ellátást: étkeztetést és tanári felügyeletet biztosítják a diákoknak, akiknek az első és az utolsó órái esetleg elmaradhatnak. Egy végzős diáklány az Abcúgnak elmondta: a közelgő érettségi miatt az utolsó éveseknek még a sztrájkoló tanárok is megtartják a rendes tanórát.

A diákok szívesen panaszkodtak

A tiltakozás előtt többen panaszkodtak az önkormányzatoktól érkező fenyegetőzésekre: egy Somogy megyei tanár nyílt levelet írt arról, hogy a polgármester behívatta a tantestületet, Budapesten pedig óvodapedagógusok mondtak hasonlókat. Talán ennek is volt köszönhető, hogy a legtöbb iskolában inkább a diákok voltak közlékenyek. A XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium előtt reggel fél kilenc körül 15-20 kockáskinges diák gyülekezett, akiknek a tanársztrájk miatt elmaradtak az óráik, mégsem maradtak otthon, mert meg akarták mutatni, hogy nekik sem tetszik, amerre az oktatás halad.

„Az egész tananyag elavult, egyáltalán nem készít fel az életre. Szinte semmit sem fogok használni ebből” – mondta egy tizenegyedikes fiú. Nem sokkal később egy lány azt mondta, hiába próbálkoznak modern dolgokkal, valahogy azok is félresikerülnek. „Nálunk az egyik teremben minden padon van egy tablet. Külön ünnepséget szerveztek az átadóra, de azóta be van zárva, és alig lehet hozzáférni. Így mi értelme volt?” – kérdezte. Azt a Bethlen portáján sem tudták megmondani, hogy mennyien sztrájkolnak, de egy diáktól úgy hallottuk, sok tanár félt a retorzióktól. „Volt, aki azzal riogatott, hogy az önkormányzat meg fogja vonni a támogatást, ha sztrájkolunk”.

Egy másik újbudai iskola, a József Attila Gimnázium igazgatója, Juhász András csak azért nem vett részt benne, mert mindkét helyettese beszüntette a munkáját, így nem lett volna kire rábízni a vezetést. „Sokan csak azért nem sztrájkolnak, mert betegek, szabadságon vannak, vagy amúgy sem lenne ma órájuk. A mára beosztható 49 tanárból 18-an sztrájkolnak” – mondta. Az iskolában a diákok is tartottak sztrájkot, 10 és 12 között kiscsoportokban beszélgettek az oktatás helyzetéről.

Egész napos pedagógussztrájk
Sztrájkfelhívás a József Attila Gimnáziumnál | Fotó: Magócsi Márton

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium előtt négy diák állt tíz óra körül, szerintük csak azért ilyen kevesen, mert sokan inkább otthon maradtak. „Nagyjából tizenöt tanár sztrájkol” – mondta egyikük. Szerintük a legnagyobb baj az oktatással, hogy túl sokat kell tanulniuk, főleg olyasmit, amivel soha semmit sem fognak kezdeni. „Mindig az általános műveltséggel jönnek, ami fontos, de igazából azt sem kapjuk meg rendesen. Jobb lenne, ha tizedik után mindenki arra koncentrálhatna, ami érdekli. Nem beszélve arról, hogy bevezették a mindennapos testnevelést úgy, hogy a lépcsőkön kell tornáznunk” – folytatta.

Egy másik eltés gyakorlóiskolában, az Apáczaiban a tanárok hatvan százaléka sztrájkolt, így mivel a helyettesítést is nehéz lett volna megoldani, a legtöbb óra elmaradt. A diákok helyette egész napos filmklubot szerveztek. „Magyar, matek, fizika…” – sorolta egyikük, hogy milyen órái maradnak el a tiltakozás miatt. Karkus Zsolt, az iskolai sztrájkbizottság vezetője szerint a sztrájkkal biztosan el lehet érni valamilyen eredményt, de azt ő sem gondolja, hogy a kormány elfogadná a tiltakozók összes követelését. „A két szakszervezetnek és a Tanítanék Mozgalomnak összesen 45 pontja van, de ezek között sok az átfedés” – mondta. Szerinte ennek egy részét biztosan át lehet vinni. Karkus nem érzi úgy, hogy a három fronton zajló tiltakozás visszaütne. „Együttműködünk egymással, legfeljebb hangsúlyeltolódások vannak. A szakszervezetek inkább a munkavállalók jogaiért küzdenek, a mozgalom pedig inkább a diákokról beszél” – mondta.

Egy apáczais tanár egyetért ugyan a követelésekkel, így sztrájkol is, de nem hiszi, hogy ezzel bármit is el lehet érni. „Ki ér el azzal bármit, hogy én most nem tartok órát?” – kérdezte. „A tizenkettedikes osztályom másfél hét múlva érettségizik, ezért nekik azt mondtam, ha szeretnének tanulni, felfüggesztem a sztrájkot”.

„A Szent István Gimnáziumban a tanárok többsége sztrájkol” – mondta egy éppen érkező tanár, de sok diák bent volt az iskolában. “Fizikaversenyre készülünk, csak ezért jöttünk be” – mondta két fiú az iskola kapujában. A diákok többsége hozzájuk hasonló okból ment csak iskolába. A Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban szinte az egész tanári kar sztrájkolt, az iskola aulája kongott az ürességtől, csak az alsóbb évfolyamoknak voltak óráik, illetve olyanoknak, akiknek tanulmányi verseny, nyelvvizsga, érettségi miatt fontos volt, hogy ne hagyjanak ki egy órát sem – árulta el a portás, de beljebb nem engedett. Az itteni tanárok a múlt heti figyelmeztető sztrájk idején jelezték, ők igazából erre a napra készültek.

A 444.hu összefoglalója szerint a Toldy Gimnázium egyáltalán nem nyitott ki, mert a tanárok több mint hetven százaléka sztrájkol, és a XIII.kerületi Pannónia Általános Iskolában is szünetet rendeltek el. A Magyar Nemzet szerint Budaörsön a Hermann Ottó Általános Iskola 678 tanulója közül 38 lépte át az iskola kapuját.

Maga abbahagyja a munkát? Na látja!

Szerda reggelre a Magyar Szakszervezeti Szövetség forgalomlassító demonstrációval igyekezett felhívni a figyelmet a sztrájkra és a tanárok követeléseire. A 16 autóból és az őket kísérő rendőrökből álló menet a stadionoktól a Ferenciek teréig haladt lépésben a Kerepesi és a Rákóczi úton, kisebb torlódást okozva. Megafonon mindenkit igyekeztek arra felszólítani, hogy támogassa a tanárokat, és vegyen részt a délre meghirdetett öt perces országos leállásban. Ennek az üzenete, hogy ha leáll az oktatás, megáll az egész ország.

Egész napos pedagógussztrájk
Forgalomlassító tiltakozás | Fotó: Magócsi Márton

“Maga abbahagyja a munkát? Na látja” – kérdezett vissza a választ is megadva a Lehel téri piac egyik savanyúságosa, amikor arról kérdeztük, csatlakozik-e majd a leálláshoz. „Nem érdekelnek a tanárok” – mondta, miközben dühösen locsolgatta a káposztalevet. A piaci kofákat nem hatotta meg a felszólíts. Az egyik zöldséges azt mondta, hallott a felhívásról, de nem valószínű, hogy leáll a kiszolgálással. “Majd, ahogy a piac dönt”. Az egyik pékségnél azt mondták, ha valóban leáll mindenki, és hozzájuk sem megy egyetlen vásárló sem, akkor ők sem fognak dolgozni.

A Nyugati téren nem lehetett érezni a leállást délben. 12:00 és 12:05 óra között minden ugyanúgy ment, mint előtte vagy utána a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjában. A villamosok jártak, a virágárus árulta a virágot, a könyvesboltos a könyvet, és az MSZP-s aktivisták is ugyanúgy gyűjtötték az időközben eltörölt boltzár elleni aláírásokat, mint máskor. “Ha csak ekkor ér rá valaki, most mondjam neki azt, hogy jöjjön vissza később? – kérdezte az egyik piroskabátos aláírásgyűjtő az aluljáróban. “Ja, már dél van, már el is múlt?”- így a társa, akit éppen akkor hívott fel valaki, aki a leállásról érdeklődőtt. “Én csak beszélgettem, nem dolgoztam” – mondta aztán, miközben pártjának képviselői a Kossuth téren álltak némán öt percig az Index szerint.

A többség egykedvűen reagált a leállásra. “Nekünk amúgy is munkaközi szünetünk van két vonat között, szóval nem azért, mert ezt kérték, hanem eleve nem dolgozunk” – mondták a téren dohányozó mávos kalauzok. “Délben úgysem jön senki, olyan, mintha nem dolgoznék. Ha meg mégis bejön valaki, majd elbeszélgetek vele addig és csak utána szolgálom ki” – így egy elemboltos, aki támogatja a tanárokat, mert hozzátartozói között is akad tanár.

“Én öt percre leállok” – kiabálta egy középkorú fodrásznő az egyik, 1980-as éveket idéző fodrászatban. “Déltől vagyok szolgálatban, de nem fogok kezdeni, csak utána. Hallottam a hiradóban, hogy lesz ez.” Délre amúgy nem volt előjegyezve vendége. A kocsija lámpájában éppen izzót cserélő taxis csak futólag hallott a kezdeményezésről. “Ezen ne múljék, én leállok, szimpatizálok a tanárokkal” – mondta.

A Facebookon a leállásokat összegyűjtő oldal tanúsága szerint ugyanakkor sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Posztoltak leállós képeket hivatalból, autópályapihenőből, orvosi rendelésről, iskolából, kifőzdéből. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!