Keresés

Sztrájkkal, vagy munkával kezdjük az újévet

Országszerte félpályás útlezárással tiltakoztak a Liga Szakszervezetek a kormány intézkedései ellen. Több száz kisbusszal vonultak fel Budapesten, ott voltak a bevezető utakon és a belvárosban is. A rakporton piknikhangulat uralkodott, az Andrássy úton pedig még a járókelők is szimpatizáltak az útlezárókkal. Dugó nem volt, sőt, rég volt ilyen szellős a főváros.

Nem bénította meg a fővárost a Liga Szakszervezetek félpályás útlezárása. A szakszervezetek a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoztak, és több száz kisbuszt állítottak ki a belvárosba és az autópályák bevezető útjaira (vidéken is tüntettek, erről itt olvashat bővebben).

Feltehetően annak, hogy a szakszervezetek előre bejelentették a demonstrációt, a rakparton, illetve az Andrássy úton sem okozott semmiféle torlódást a blokád, sőt, a forgalom inkább emlékeztetett egy kellemes vasárnap délutánra, mint egy ideges hétfő délelőttre. Az autósok ennek megfelelően nyugodtak voltak, és sokan közülük dudáltak és integettek a tüntetőknek, kifejezve ezzel szimpátiájukat.

A LIGA szakszervezetek forgalomlassító akciójaForgalomlassító akció az Andrássy úton | Fotó: Magócsi Márton

A BKK és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is azt közölte, hogy az útlezárások sehol sem okoztak fennakadást a közlekedésben, csak az M3-as bevezető szakaszán volt néhány száz méteres kocsisor.

A rakparton piknikhangulat volt

Az Angelo Rotta, a Sztehlo Gábor, és a Friedrich Bom (régi nevén a Budai Alsó rakpart) rakpartok Óbuda felé tartó forgalmi sávját szinte teljes hosszában elfoglalták a dohányipari demonstrálók furgonjai. A sor a Margit-hídtól egészen az Erzsébet hídig tartott, a furgonok mellett pedig piknikhangulat uralkodott.

A legtöbb sofőr családostul érkezett a demonstrációra. Fél 11 körül a furgonokban csak néhányan ültek, a legtöbben az út mellett, vagy a Margit-híd oldalában kedélyesen beszélgettek, kávéztak, vagy éppen reggeliztek. Szinte minden kisteherautó oldalán más-más felirat volt olvasható.

“Önök mit tesznek a karácsonyfa alá?Mi az állásunkat szeretnénk!”

“A közmunkátok számunkra nem jövőkép”

“A kormány füstöl ki minket, nem a nagy cégek!”

“Több ezer ember sorsával játszotok önös érdekből!”

“Legálisan működő munkahelyet tesztek tönkre!”

A dohányipari szakszervezet az őket közvetlenül érintő törvénymódosítás ellen tiltakozott, jövő évtől ugyanis a dohánygyártoktól egy állami trafikellátó kezébe kerülne a dohánytermékek értékesítése, ez pedig a szakszervezet szerint több mint ezer ember elbocsátásához vezetne. Emellett bevezetnék a dohánygyárak rendkívüli egészségügyi hozzájárulását is, ami a szakszervezet szerint több milliárdos extra kiadást, és újabb elbocsátásokat jelentene a gyártóknak.

Dohányipari dolgozók demonstrációjaDohányipari dolgozók demonstrációja | Fotó: Magócsi Márton

Teljesen értetlenül állunk a törvényjavaslat előtt, amely nyíltan szembemegy a kormány fő céljai között említett munkahelymegőrzéssel, és a családok támogatásával – mondta az Abcúgnak Csizmadia Lajos, a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének szóvivője. A tervezet szerinte 1200 munkavállaló megélhetését sodorja veszélybe. A kormány nem egyeztetett velük, ezért érezték úgy, hogy nincs más választásuk, mint az utcára vonulni. Csizmadia azt is hozzátette, hogy mind itt, mind pedig a többi helyszínen is nagyon megértőek voltak az autósok, egyetlen rossz szót sem hallottak.

Ennyi rendőr még sosem kísérte őket

A demonstrálók valamivel dél előtt csendben átvonultak a Parlamenthez. A néhány száz résztvevőt sok rendőr kísérte, és egy rendőrségi helikopter is folyamatosan körözött a fejük fölött. Sokan a tüntetők közül azzal viccelődtek, hogy ennyi rendőr még sosem kísérte őket.

Dohányipari dolgozók demonstrációjaDohányipari dolgozók demonstrációja | Fotó: Magócsi Márton

A Kossuth térre érve aztán egy molinót feszítettek ki, amelyen ez volt olvasható:

“Ha nincs munkánk, nincs három szoba, marad három éhes gyerek, és elvész a négy kerék.

Vagy munkával, vagy sztrájkkal kezdjük az évet

Az Andrássy úton 300 méter hosszú kocsisor állt a Kodály köröndtől a Bajza utcáig. A résztvevők azt mondták bizakodnak, leginkább sürgető problémaként pedig többen a korkedvezményes nyugdíj ügyét említették. “Ez az az ügy leginkább, ami miatt még most, év vége előtt meg kellett tartani a demonstrációt” – mondta egyikük. Egy másik tüntető szerint a legfontosabb az, hogy végre tárgyalóasztalhoz üljön a kormány a szakszervezetekkel. Ha ez nem történik meg, akkor újabb demonstráció, de akár sztrájk is lehet. “Vagy munkával, vagy sztrájkkal kezdjük az évet január 5-én” – mondta az egyik szervező.

Az autósokkal szinte csak pozitív tapasztalatuk volt a demonstrálóknak, bár reggel valaki azt kiabálta nekik, hogy “ne tüntessetek, menjetek inkább dolgozni”. A legtöbb járókelő azt mondta az Abcúgnak, szimpatizálnak a tüntetőkkel, azonban sokan nem tartják jó megoldásnak az utak lezárását, bár arra már nem tudtak válaszolni, hogy mi lenne szerintük célravezető.

 A LIGA szakszervezetek forgalomlassító akciójaA LIGA szakszervezetek forgalomlassító akciója | Fotó: Magócsi Márton

Az egész ország szimpátiával fordult a Liga Szakszervezetek országos félpályás forgalomlassító tiltakozóakciója felé – jelentette ki Gaskó István, az érdekképviseleti szervezet elnöke kora délután az MTI-nek. Azt mondta: a terveknek megfelelően alakult az akció, 1300-1400 autó és mintegy háromezer ember vett részt benne. Atrocitás, a tervezettnél nagyobb fennakadás nem volt – tette hozzá.

A parlament garázsát is lezárták

Nem a Liga Szakszervezetek akciója volt az egyetlen tüntetés hétfőn, reggel 9 körül körülbelül 20 fiatal zárta el a parlament mélygarázsának bejáratát. A tüntetők „Nem a kirekesztésre!”, illetve „Nem a megszorításokra!” feliratú transzparenseket feszítettek ki. Néhányan táblákat is hoztak magukkal, amelyeken többek közt a “3.300.000 embernek rendszeresen nincs elég pénze élelmiszerre, vagy a “305.000 gyermek él súlyos anyagi nélkülözésben” feliratok voltak olvashatók.

Civilek tüntetése a költségvetés ellenCivilek tüntetése a költségvetés ellen | Fotó: Magócsi Márton

Néhány perccel a demonstráció kezdete után a készenléti rendőrség körülbelül két tucat munkatársa jelent meg a helyszínen, hogy felírja a demonstrálók adatait. Ők erre elkezdték skandálni, hogy “alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!”. A rendőrök, miután a tüntetők nem hagyták el a helyszínt felszólításra sem, egyesével elvitték őket a mélygarázs elől néhány méterrel odébb a Kossuth tér és a Balassi Bálint utca sarkáig.

Az egyik tüntető szerint azért zárták le a parlamenti mélygarázs bejáratát, hogy megakadályozzák a képviselők bejutását, akik a költségvetés vitájára érkeztek. Azt mondta: követelik, hogy ebben a formában ne fogadják el sem a költségvetésről, sem a köznevelésről szóló törvényt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!