Keresés

Szörnyű az a kerítés, de most már inkább maradjon!

2015-höz képest szinte minden párt másképp áll a kerítés kérdéséhez. Két évvel ezelőtt röpködtek a sajtótájékoztatókon és a Facebookon a ,,berlini fal”, „izraeli fal”, a „vasfüggöny felépítése” kifejezések. Ma viszont, a közelgő választások előtt mindenki úgy fogalmaz, hogy bár elvben továbbra is elítélik a határmenti kerítést, egyelőre még nem bontanák le, ha már úgyis áll.

Amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy kerítést épít a határon a menekültek beáramlása ellen, nagy volt a felháborodás a baloldali, ellenzéki pártok között, de ma már jóval mérsékeltebben állnak a kérdéshez. Megkérdeztük a választáson induló pártokat, hogy miért is változtatták meg a véleményüket, és csupa homályos, kétértelmű választ kaptunk, de azért nagyjából mindegyikből le lehet szűrni, hogy a kerítés még jó darabig maradni fog.

Tóbiás József, az MSZP korábbi pártelnöke a kerítés felépítésének hírére azt a kérdést tette fel, hogy hogy süllyedhettünk idáig. Tóbiás szerint „nem felépíteni kell a szögesdrótot, hanem ahogy 25 évvel ezelőtt is, lebontani azt”, de még ennél is továbbment, és azt mondta, hogy rosszul van attól a gyűlöletkampánytól, amit a Fidesz folytat, a kerítés felépítése pedig felteszi erre a koronát.

Nem csak a pártelnök háborodott fel, Mesterházy Attila a Facebookra írta ki: „Nem találok szavakat…pontosabban de, csak az nem tűr nyomdafestéket.” Kunhalmi Ágnes pedig lehülyézte a Fideszt és a Jobbikot: „Amit tényleg nem vártunk: Orbán és a Jobbik fejezi be, ami Trianonban kezdődött. Ezek az idióták semmit nem tanultak az emberiség történelméből.”

Lássuk milyen választ adtak ma arra, hogy állni fog-e a kerítés vagy sem:

„Az MSZP álláspontja az, hogy a kerítés addig fog állni, amíg a magyar emberek félnek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a határzár a valódi megoldás. Hiszen emlékezhetünk: a határzár ellenére is százezrek vonultak át az országon, a Fidesz-kormány asszisztálása mellett. A valódi megoldás az Európai Unió országainak közös, összehangolt cselekvése.”

Az LMP előző frakcióvezetője Schiffer András is a Facebookon adott hangot felháborodásának.

„Tessék mondani, a szerb határra emelt szögesdrót mennyiben fog különbözni a palesztinokat gettóba záró izraeli faltól?”

Mostanra azonban már módosult a véleményük: „Az LMP a migrációs válság kitörése óta azt az álláspontot képviseli, hogy közös uniós határvédelemre és olyan EU-s szintű infrastruktúrára van szükség, amely lehetővé teszi már az unió határán kívül a menekültek, és az ártó szándékkal érkezők megkülönböztetését. A határzár ezt a problémát nem oldja meg, de egy átfogó uniós szintű megoldásnak része lehet.”

Vagyis marad a palesztinokat gettóba záró izraeli fal.

A DK annyira kiakadt a kerítésen, hogy rögtön az Európai Bizottsághoz fordult a kerítés tetején lévő pengék miatt. Gyurcsány Ferenc a berlini falhoz hasonlította a határzárat, azokat pedig, akik felhúzták, erkölcsileg rossznak titulálta, és szimbolikusan is elfogadhatatlannak minősítette a kerítést.

„A legrosszabb ösztönökre épít a kormány, amikor kerítést akar húzni a határra” – állapította meg Gyurcsány.

A DK a mi kérdéseinkre nem válaszolt, de korábban a 444.hu-nak azt mondták, hogy ma a kerítés sokak számára a biztonság illúzióját jelenti. Noha tisztában vannak azzal, hogy ez egy hazug propaganda eredménye, de azért ők sem hagyhatják figyelmen kívül ezt az illuziót, tehát a kerítés állni fog.

A Párbeszéd ifjúsági szervezete, a Zöldfront 2015 júniusában a párt sajtótájékoztatója előtt kerítésdrótot húzott ki maga elé, hogy így tiltakozzanak. Emellett felszólították Orbán Viktort, hogy térjen vissza a józanság útjára. A Párbeszéd már akkor is a kerítésre fordított 22 milliárd forintot bírálta leginkább és ebben a mai napig sem változott a véleményük, de valószínűleg azért újra nem húznák ki a Kossuth térre a szögesdrótokat.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa Röszkén, 2015. szeptember 15-én.
Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa Röszkén, 2015. szeptember 15-én.

„Eddig is feleslegesnek tartottuk a megépítését épp annyira, mint a lebontását. Szerintünk a legfontosabb, hogy a háború elől menekülő gyerekek és felnőttek hozzájussanak a nemzetközi védelemhez, és egy gyors és korrekt menekültügyi eljárás lefolytatásáig emberséges ellátásban legyen részük. Ezek után másodlagos kérdés, hogy mikor lehet lebontani a sokaknak (bár hamis) biztonságérzetet nyújtó kerítést.”

Az Együtt ma is lebontaná a kerítést, de már jóval óvatosabban fogalmaz, mint korábban. Még két évvel ezelőtt Juhász Péter írta ki a Facebook oldalára, hogy „huszonöt év alatt eljutottunk a vasfüggöny lebontásától a vasfüggöny építéséig.”

Most a következő választ adták kérdésünkre:

„Ellenezzük a kerítést és rossz megoldásnak tartjuk, ahogy ezt a megépítésekor is tettük, és a lehető leghamarabb lebontanánk. A tranzitzónát a választások után azonnal felszámolnánk, és hatályon kívül helyeznénk azonnal a Genfi Konvencióval ellentétes fideszes menekültügyi szabályokat. Ez a „jogi kerítés” azonnali lebontását jelenti. A kerítés-lebontás időzítése szempontjából álláspontunk szerint egy parlamenti cikluson belül teljesen felszámolható a kerítés, es ennek együtt kell járnia az uniós határőrizeti reformmal, ami a határok szigorúbb védelmét hozná el a menekülttáborok működtetése és a menekültelosztási mechanizmus Magyarország által jelenleg még szabotált életbe léptetése mellett.”

Az Együtt tehát 4 éven belül lebontaná a kerítést, amennyiben addig születik uniós megállapodás.

A Liberálisok két éve embertelennek és értelmetlennek nevezték a kerítést, helyette pedig humánus megoldásokat követeltek. Szerintük most is az, de ha már egyszer felhúzták azt a kerítést, akkor maradjon.

„A zöld határ ellenőrzésének többféle módja van: ezek egyike a kerítés. Mi ezt elleneztük, mert drágának, kevésbé hatékonynak és nagyon rossz üzenetet hordozónak tekintettük. Tisztában vagyunk azzal, hogy a kerítés most már áll: ennek lebontása és az alternatív hatékony határellenőrzési módszerek kiépítése nagyon költséges lenne.”

Ugyan azonnal megszüntetnék a kerítésbe vezetett áramot, de csak akkor bontanák le, ha elmúlna a tömeges migráció kockázata vagy minimálissá válna.

A legkövetkezetesebb pártok a kerítés kérdésében természetesen továbbra is a Fidesz és a Jobbik, akik kitartva álláspontjuk mellett, éltetik a kerítés gondolatát, bár a Jobbik még mindig szigorítana a védelmen. A Momentum még nem létezett, amikor a kerítést felhúzták, de ők meg is tartanák.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!