Keresés

Szombaton tüntetnek a pedagógusok

Demonstrációt szervez a Pedagógusok Szakszervezete szombatra az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé, hogy a kormány költségvetési tervezete ellen tiltakozzon. A szakszervezet szerint a költségvetés tönkreteheti az ország és a gyerekek jövőjét is. 

Ha így fogadják el a költségvetést, az katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki szombatra jelentett be demonstrációt az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé.

A tüntetésen elsősorban a gyermekszegénységre és a gyermekek tanuláshoz való jogára kívánják felhívni a figyelmet. „Minőségi oktatásról nem lehet ott beszélni, ahol a gyerekek éheznek, rosszul öltözöttek, alultápláltak, éhesek, és sokuknak a péntek délutáni uzsonna az utolsó étkezése a hétfői, iskolai reggeliig” – mondta. Galló Istvánné szerint a szegénységből való kitörés egyetlen útja a tanulás, de ezt nem segíti a gimnáziumi férőhelyek csökkentése, a tankötelezettség korhatárának leszállítása és a hároméves szakiskolák előnyben részesítése.

A szakszervezet szerint a rendszer működéséhez és fejlesztéséhez szükséges forrásokat megszorító intézkedésekkel, tömeges elbocsátásokkal, intézménybezárásokkal és a tanulmányi idő csökkentésével teremti majd elő a kormány. A tüntetésen felszólal Martin Romer, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség  főtitkára, Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság főtitkára és Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének egyik vezetője is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!