Keresés

Szerdára érkezhet a magyar határhoz Szerbiából a menekülttömeg

Több, mint hétezer menekült érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába. A beszámolók szerint a  regisztráció után autóbuszokkal és vonattal folytatják útjukat a magyar határ irányába, hogy elérjék végső úti céljukat.

Vladimir Cucic szerbiai menekültügyi és migrációs biztos szerint szerda estére hagyhatja el Szerbia területét az a menekülthullám, ami Szíriából, Irakból, Afganisztánból érkezett az országba a hét végén – írja a 444.

A tömeget a macedón-görög határon próbálta feltartóztatni a macedón hadsereg, miután vészhelyzetre hivatkozva lezárták az átkelést, de szombaton “áttörtek”. Macedónián egy nap alatt áthaladt a 6-8 ezer fősre becsült tömeg.

Cucic szerint ”ez egy emberáradat volt, amely tényleg sokat szenvedett a görög szigeteken, és amelyet étlen-szomjan tartóztattak fel Macedóniába. Szerintem szerda estére teljesen áthalad Szerbián.”

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több, mint hétezer menekült érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába. A beszámolók szerint a  regisztráció után autóbuszokkal és vonattal folytatják útjukat a magyar határ irányába, hogy elérjék végső úti céljukat.

Cucic szerint hétfő kora este a presovói menekülttáborban 500-2000 migráns tartózkodott, Mitrovacban mintegy ötszázan voltak. A július elején megnyitott presevói ideiglenes befogadó központban megadták a menekülteknek a megfelelő adminisztrációs támogatást az átutazási dokumentumok beszerzéséhez, orvosi segítséget nyújtottak nekik, élelmet kaptak és pihenhettek. Cucic köszönetet mondott a nemzetközi szervezeteknek.

Hans Schoder, az UNHCR szerbiai kirendeltségének vezetője hétfő késő este a helyi közszolgálati tévének elmondta, hogy Szerbiában nincs menekültválság, de meg kell akadályozni, hogy elfajuljon a helyzet, különösen télen, amikor a migránsok nem tudnak majd a szabad ég alatt tartózkodni. Schoder kiemelte, hogy Szerbia gyorsan reagált a helyzetre, így nem voltak olyan erőszakos cselekmények mint Macedóniában, vagy Görögországban. A ENSZ munkatársa szerint nem valószínű, hogy hasonló tömegek vagy százezrek érkeznének a következő hetekben Szerbiába, a menekültek száma a napi 1-2 ezerben állandósult.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!