Keresés

Pénzbüntetést kapott a komondoros Balogh

Első fokon 420 ezer forintot kell fizetnie Balogh József egykori fideszes képviselőnek. Ha nem teszi, fogház fokozatú szabadságvesztésre ítélik. 

Ítéletet hirdetett első fokon a Kecskeméti Járásbíróság Balogh József fülöpházai polgármester ügyében, akinek 420 ezer forintot kell fizetnie. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. 

Az egykori fideszes országgyűlési képviselőt súlyos testi sértéssel vádolták, miután az ügyészség szerint még 2013-ban egy vasárnapi hajnalon, egy lagziból hazaérve úgy megverte az élettársát, hogy eltört az orra. “Beismerem, bűnösnek érzem magam” – mondta Balogh József tavaly májusban a Kecskeméti Járásbíróságon a büntetőperének kezdetén.

A bíróságnak mégsem volt egyszerű dolga. A vádban szereplő bántalmazás sértettje, Balogh élettársa, akire a polgármester korábban “Terikeknént” hivatkozott, és aki a bántalmazás utáni reggelen véresen, élettárást emlegetve jelent meg a kórházban, ugyanis megbocsájtott Baloghnak, újra együtt élnek és a házasságukat tervezgetik. Emiatt nem vall és nem is tanúskodik ellene. Az eljárás lényegében azért indult meg, mert ilyen súlyú ügyeben hivatalból le kell folytatni.

Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést kért Baloghra, így a polgármesternek még akkor sem kellett volna börtönbe mennie, ha elítélik. Veszítenivalója azonban így is van, sőt, az ügy már most ketté törte Balogh politikai karrierjét. 1998 óta volt országgyűlési képviselő, 2002 óta a Fidesz színeiben. A nyomozás megindulása után azonban kilépett a frakcióból, nem sokkal később pedig ki is zárták a pártból.

Csak a fülöpházi polgármesterség maradt neki, ahol azonban 2014-ben újraválasztották (erről szóló cikkünket itt olvashatja). Az Index cikke szerint azonban most ezt a pozíciót is elveszítheti. A polgármesterek megbízatását ugyanis méltatlanság miatt a képviselő-testületnek meg kell szüntetnie, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélik.

Balogh védője próbára bocsátást kért a védencére, de hozzátette azt is, hogy ha mégis szabadságvesztésre ítélik, legalább mentesítsék, ezzel megmaradhatna polgármesternek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!