Keresés

Szerbia ideiglenes táborokat hoz létre a magyar határnál

De ha szükség van rá, a hadsereget is bevetnék, hogy Magyarország ne tudja visszatoloncolni a menekülteket.

Szerbia akár hadsereggel is útját állná annak, hogy Magyarország visszatoloncolja az illegális határátlépőket a területére – írja az Index. A szerb szociális és munkaügyi államtitkár szavai szerint az ország csak azokat fogadná vissza, akik Szerbiában kértek menedékjogot, de az eljárást nem megvárva elhagyták az országot. Belgrád ötszáz ilyen személyről tud.

A szerb fél hétfő estig sem rendőri, sem katonai erővel nem akadályozza meg a menekültek szabad áthaladását Magyarország felé.

A tervek szerint ezt később sem fogják megtenni: „Nem fogjuk lezárni a határokat a menekültek előtt, de több ideiglenes tábort fogunk létrehozni a magyar határnál” – közölte a b92-vel a szerb munkaügyi miniszter. Alekszandar Vulin a már létező magyarkanizsai tábor mellett Zomborban, a horvát határ közelében fekvő vajdasági Siden és Szabadkán létrehozandó táborokról beszélt.

A kapacitás növelését nem szerb költségvetési pénzből, hanem EU-s forrásokból képzeli el Belgrád. Ugyanakkor nem kérdés Szerbia számára, hogy az ország növekvő nehézségekre számíthat keddtől, miután Magyarországon szigorítanak a szabályozáson, az illegális határátlépők bűncselekmény elkövetőiként lesznek kezelhetők, és megszűnik a lehetőség, hogy szabadon átvonuljanak Röszkénél a vasúti sínen. Ez utóbbi már hétfő este megvalósult a kapuzárként betolt szögesdrótos vagonnal.

Kérdés persze, hogy meddig tarthat ki Szerbia a nyitott határok mellett, abban bízva, hogy a menekültek mielőbb elhagyják az országot. A magyar határok lezárultával és a visszatoloncolás lehetőségével – feltéve, ha Belgrád ezt nem tudja megakadályozni –, hirtelen nagyon megnőhet a Szerbiában rekedt migránsok száma – írja az Index.

A szerb kormányfő már korábban is aggodalmát fejezte ki, hogy az eddigi 2-3 nap – sőt a hajrában már csak 12 óra alatt lezavart, lényegében államilag szervezett szállítás – után 5-10 napra nőhet az idő, amit országban tölthetnek a Macedónián keresztül érkező, Nyugat-Európába igyekvő menekültek. Alekszandar Vucsics eközben türelemre és megértésre kérte a lakosságot a menekültekkel szemben.

Vele összhangban hétfőn a munkaügyi miniszter ismét hangsúlyozta, hogy EU-val közös, világos forgatókönyv kidolgozására van szükség. „Többször elmondtuk, hívjanak, vonjanak be a tervek kidolgozásába, mert noha nem vagyunk az EU tagja, ugyanazzal a problémával küzdünk, amit az EU határainál vagy egyenesen az EU-n kívül kell megoldani”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!