Keresés

Szemeteszsákban védik a rendőrök a határt

Maguknak kénytelenek zacskóból húzni a gallyak közé esővédő beállót a műszaki határzárral megerősített határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök. A kerítés fél éve áll a szerb szakaszon, öt hónapja a horváton, de az ott szolgáló katonák és rendőrök azt mondják: nincsenek meg a munkájukhoz szükséges alapvető feltételek – írja az Index.

Nemcsak az eső, de a hideg ellen sem kaptak megfelelő védelmet a kirendelt rendőrök, nem is beszélve a higiéniás feltételekről.

A járőrözés feltételei az elmúlt napokban javultak csak: Ásotthalom környékéről arról számoltak be, hogy néhány mobilvécét helyeztek el és megjelentek a menedéksátrak is, ahonnan eső idején is szemmel tarthatják a környéket és a holmijukat is tárolhatják ott – bár belülről olyan hírek jöttek, hogy a sátrakat nem szabad használniuk a járőröknek.

Az egyébként is rossz körülményeket a kevéssé hatékony logisztikai szervezés is súlyosbítja. „Három órát utaznak platón, hogy szolgálatba álljanak” – írta egy rendőrfeleség az édesanyjának. Így aztán sokaknak csak 4-5 óra valódi pihenés jut a 12, de a gyakorlatban sokszor 14-16 órás műszakok után. Már ha pihenésnek lehet nevezni, hogy egy tornateremben alhatnak, 150 társukkal együtt. Nem véletlen, hogy a legtöbben alváshiánnyal küzdenek.

A szolgálatban a hideg mellett az eső a legnagyobb ellenség: az elmondások szerint a ruhák két óra alatt átáznak, így van, aki szemeteszsákot húz magára, úgy járőrözik a kerítés mentén.

„Pár napot még ki lehet bírni, de egy idő után egyre nyűgösebbek az emberek” – írta egyikük, márpedig az ígéretek ellenére sosem pár napról van szó. Volt, akinek egy hetet mondtak, de bő egy hónap lett belőle.

Ez nemcsak a rossz feltételek miatt nehéz, de azért is, mert a rendőr, katona teljesen el van vágva ilyenkor családjától: saját mobilját nem tarthatja magánál, így még akkor sem tud velük beszélni, ha éppen volna térerő, ami a határ mentén gyakran amúgy is hiányos. Így előfordulhat, hogy napokig nem tud érdemben kapcsolatba lépni családjával.

A nyomasztó egyedüllétet a munka sem enyhíti: az előírás szerint a rendőrnek és a vele együtt szolgálatot teljesítő honvédnak látó- és hallótávolságra kell lenniük egymástól, de annyira azért távol, hogy ne tudjanak beszélgetni egymással – nehogy ezzel elterelődjön a figyelmük a munkáról.
Tovább emelkedik a déli határszakaszon átjövők száma, miután a húsvéti hosszú hétvégén ismét napi 200 embert fogtak el. Az élőerő nagy, sok rendőrt és honvédet, rengeteg járművet látni. Folyamatban van a kerítés melletti út szélesítése is. A fakivágásokat Ásotthalom környékén is végrehajtották – számolt be Ásotthalom polgármester-helyettese. Fackelmann István szerint megnyugtatóan intenzív a határ ellenőrzése, de aggasztó a határon átjövők számának növekedése. Egy szakaszon a tőzeges, lápos talaj miatt nem épült kerítés, ott csak gyoda húzódik, de a szögesdrót egy takaróval könnyedén átmászható.

Fackelmann szerint az út szélesítése hasznos, de legalább ennyire fontos lenne a kerítésen túl, de még magyar oldalon lévő Kőrös-éri-főcsatorna kitisztítása. „70 centiméter átmérőjű törzsek is vannak benne, 30 éve elmaradt a tisztítása, most könnyedén megbújnak benne a migránsok” – Fackelmann a maga részéről még az ősszel írt is az illetékes vízügyi igazgatóságnak, de levelére nem reagáltak. A kerítés miatt a munkát most már csak a szerb oldallal együttműködve lehetne elvégezni, de Fackelmann szerint a benőtt csatorna megtisztítása vízügyi okokból is indokolt lenne.

Jelenleg körülbelül 600 katona és négyszáz készenléti rendőr áll a 170 kilométer hosszú szerb–magyar határszakaszon, körülbelül ugyanennyi a horvát szakaszon. Nyáron, kora ősszel számuk hétezer körül volt. Idén egyelőre 5500 ember jött a zöldhatáron, tavaly ilyenkor már 30 ezer felettit regisztráltak. Nyárra újabb hullámot várnak.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!