Keresés

Én és a kályhám – így várják a telet Hernádvécsén

_HDA2416

Hamarosan itt a tél, aminek az ország legelmaradottabb régiójának lakói lukas kályhával és üres zsebbel készülnek nekivágni. Van, aki babakocsival igyekszik kicselezni a fatolvajokra utazó rendőröket, más felaprítja még a dohányzóasztalt is. 

A kormány idén megemelte a szociális tűzifa-támogatásra szánt keretet, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádvécse határán lakó cigány családok mégsem számítanak semmi jóra ezen a télen. A faluszéli vityillókban élő családok többsége csak egy rozzant kályhával védekzik a hideg ellen, tűzifáért pedig már tavaly is az erdőbe jártak, a kerestükből ugyanis azt mondják, nem telik nekik fára. Vagy ha telne, akkor nem ennének.

A helyi szociális szövetkezet vezetője, Horváth Sándor szerint a munkahelyhiány a legnagyobb probléma a településen. A szegény emberek többsége közmunkából él, az azonban Horváth szerint csak pár hónapot old meg az életükből. “Ráadásul van 5-6 család, akik leveszik a szívüket” – tette hozzá a helyi uzsorásokra utalva – “ez egy ördögi kör, amiből nem lehet kimászni”.

Marika

_HDA2264Fotó: Hajdú D. András 

Marika az élettársával,valamint egy három éves és egy három hónapos gyerekkel él egy egyszobás lakásban. A rozzant kályhájuk közvetlenül az ágy mellett áll, a gyerekek mégis folyamatosan megfáznak, egyikük akkor is beteg volt, amikor ottjártunk. Gyógyszert kilencezer forintért írt fel az orvos, amit a félretett pénzükből álltak. “Fa is, gyógyszer is, meg meg is kéne élni, ez így sok” – mondta.

Erzsébet

_HDA2367Fotó: Hajdú D. András  

“Nagyon hideg szokott lenni” – mondta Erzsébet, aki négy éve él a férjével és a gyerekeivel a Marikáékkal szomszédos szobában. A kályhájuk működik ugyan, de lukas, és ezért füstöl. “Ilyenkor kinyitom az ablakot, de akkor meg kimegy a meleg is” – mondta. Próbálták már takaró alatt is átvészelni a hideget, de azt mondta, az nem megoldás, mert a gyerekeket képtelenség folyamatosan az ágyban tartani, és fürdeniük is kéne.

Tűzifát sem egyszerű szerezniük, volt, hogy az erdőbe mentek ki érte, de az lopásnak számít, a rendőrség pedig érte már tette őt is és a férjét is. “Egy rúd fáért mehet egy hónapra a dutyiba” – mondta. Ő egyszer a gyerekekkel is kiment fát szedni az erdőbe, a babakocsiba gyűjtötte, mégis lebukott. Büntetést azonban akkor nem kapott, csak ki kellett pakolnia a gyűjtött fát.

Sándor

_HDA2387Fotó: Hajdú D. András  

“Füstöl, a szigetelés sem jó”- summázta a véleményét a kályhájáról Sándor, akihez lencsefőzés közben toppantunk be.

Izabella

_HDA2481Fotó: Hajdú D. András  

“Szarixi kályha” – foglalta össze tömören a véleményét a pár hónapos csecsemőt nevelő Izabella.

Ilona 

_HDA2446Fotó: Hajdú D. András 

“A szegénység nem szégyen, de kellemetlen” – mondta Ilona, akivel bableveskészítés közben beszélgettünk. “Csülök csak egy évben egyszer kerül bele” – tette hozzá. A falu szélén él a fiával és annak családjával egy szocpolos kisházban. Azt mondta, inkább az ennivalóra költenének, mint a tűzifára, de azt sem spórolhatják meg. Tavaly télen egyik este fa nélkül voltak, az unokák kabátban aludtak, de még úgy is olyan hideg volt, hogy a fia hajnalban feldarabolta a dohányzóasztalt gyújtósnak.

Tibor

_HDA2566Fotó: Hajdú D. András 

Tibor évtizedek óta él a településen, leszázalékolták. Tavaly az erdőbe járt ki fáért, meg is büntették falopásért. “Egy rúd volt a kezemben, akkora volt mint a karom” – mondta. Húszezer forintot kellett fizetnie miatta.

Klementina

_HDA2597Fotó: Hajdú D. András 

“Orbán Viktor biztos be tudja osztani a fizetését, nem úgy mint én a 22 ezer forintomat” – mondta Klementina, aki sokadmagával él egy többszobás házban. Ők öt éve vettek egy használt kályhát 15 ezer forintért, de mára már teljesen “toldozottá, foldozottá” vált. “Már a vasba való” – mondta Klementina, de újat sem tud venni, szerinte ugyanis csak nagyon drágán lehet beszerezni még egy használt kályhát is. “Kitartják az árát” -mondta.

Összesen tizenegyen laknak együtt. Köztük van Vilmos is a családjával, ők az egyik oldalsó szobában élnek. Ez azért probléma, mert bár a házban két kályha is van, egyik sem Vilmoséknál, akik így kénytelenek bekéredzkedni a szomszéd szobába, például fürdeni. A kályvásárlás nála sem jön szóba, bár közmunkásként dolgozik. “A 76 ezer csak jobb, mint a 26 ezer, de ez is csak pár hónapra van” – mondta. Ráadásul két év alatt mindössze kétszer sikerült közmunkát kapnia.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!