Keresés

A szegények szegények, a gazdagok gazdagok maradnak

Ha ön négy évvel ezelőtt nagyon szegény vagy nagyon gazdag volt, akkor jó eséllyel most is az. Ha viszont közepesen keresett, akkor valószínűleg most valahol máshol van. Ezt abból az infografikából tudjuk, amit az Eurostat adataiból készítettünk: a jövedelemi helyzet alapján tíz csoportra osztottuk a magyar társadalmat, majd ábrázoltuk, mi történt velük 2012 és 2015 közt. Ha a szintek fölé viszi az egeret, látni fogja, hogy a különböző kategóriákhoz tartozók milyen arányban maradtak a helyükön, és milyen arányban léptek egyet vagy többet a képzeletbeli létrán. Az ábra alatt levontunk néhány érdekes következtetést is.

  • legszegényebbek és a leggazdagabbak a legkevésbé mobilisak, mindkét csoportnak nagyjából a fele ugyanott találta magát 2015-ben, ahonnan 2012-ben elindult. Vagyis ön minél gazdagabb, annál nyugodtabb lehet, és minél szegényebb, annál inkább aggódhat a jövőjéért. 
  • Igaz, a legszegényebbek másik fele legalább egyet felfelé lépett (18,8 százalékuk egyet, 31,7 százalékuk pedig többet). Ugyanígy a leggazdagabbak 43,9 százalékának csak lefelé vezetett az út.
  • Ha a skála két szélétől a középső csoportok felé haladunk, szinte töretlenül csökken a helyüket megtartók aránya. Ebből is látszik, hogy minél távolabb van valaki a jövedelemeloszlás közepétől, annál inkább rögzített a helyzete.
  • Sokatmondó, hogy a két középső csoportnak csak 30 és 16,6 százaléka őrizte meg a pozícióját. Ennél jóval többen kerültek közülük rosszabb helyzetbe. Úgy tűnik, a négy éve középen levők jó része már valahol egészen máshol van.
  • Kirívó, hogy a hatodik decilisben levők közel fele három év alatt legalább egy lépcsőfokot zuhant. Eközben csak 35,5 százalékuk tudott legalább egyet előrelépni. Ennél nagyobb arányban csak a második leggazdagabb csoport tagjai buktak.

Az adatgyűjtésben közreműködött Huszár Ákos, a KSH munkatársa. Az adatok forrása: Eurostat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!