Keresés

Szegények, de legalább jól kijönnek a szüleikkel a magyar gyerekek

A magyarok egészsége még mindig katasztrófális, a keresetük alacsony, félmillió embernek pedig még budija sincsen. De a munkahelyek biztonságban vannak, nem kell órák hosszat robotolni, a gyerekek pedig jól érzik magukat az iskolában, és még a szüleikkel is kijönnek. Milyen az élet Magyarországon az OECD friss statisztikái szerint?

Magyarnak lenni jó, mert nem kell hosszú órákat robotolni a munkahelyen, és kevésbé valószínű, hogy kirúgják az embert, mint külföldön. Ráadásul a magyarok többségének legalább középfokú végzettsége van.

Magyarnak lenni nem jó, mert Magyarországon jut a legkevesebb a lakhatásra, és az átlagkereset is az egyik legalacsonyabb. A magyarok nem is várnak sokat az élettől, az egyik legelégedetlenebb nép vagyunk.

Az OECD háromévente végez egy felmérést a tagországok között, amelyben arra kíváncsiak a kutatók, hogy mennyire élnek jól az emberek az adott országban. A jólét ugyan egy elég elvont fogalom, de úgy gondolták, hogy ha lebontják több, különböző mérőszámra az élet minden területéről, akkor mégiscsak kimutatható lesz. 2009 óta most jelent meg a harmadik összesítés, amelyből kiderül, milyen az átlagmagyarok élete (a 2013-asról szóló cikkünket itt olvashtaja). Íme a legfrisebb adatok:

 

 

 

 

A gyerekek kijönnek a szülőkkel

Idén az OECD külön készített elemzést a gyerekek állapotáról is. Ebből kiderül, hogy Magyarországon a gyerekek az átlagnál szegényebbek.

  • A magyar gyerekek 16 százaléka olyan háztartásban él, ahol a szülőknek nincs munkája, ez pedig az OECD-országok közül az egyik legrosszabb arány
  • Ráadásul a magyar babák többsége rendkívül kis súllyal jön a világra.
  • Van azért, amiben jók vagyunk: a magyar tinik 94 százaléka érzi úgy, hogy jó a kapcsolata a szüleivel, ezzel pedig a lista élén végeztünk. A magyar diákokra pedig sokkal kisebb nyomás nehezedik az iskolában, mint a külföldiekre.

Ha az egész világot nézzük, a gyerekek élete egyáltalán nem tökéletes: a világon mindne hetedik gyerek szegény és minden tizedikkel erőszakoskodnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!