Keresés

Százmilliókra perelik a Kliket szegregáció miatt

Hatvanhárom roma tanuló indított pert többek között a Klik ellen szegregált iskolai oktatásuk miatt. Fejenként félmillió forintot kérnek a szegregált osztályokban töltött tanévekért, összesen több mint kétszázmilió forintért perelnek.  

Szegregált oktatás miatt perli a Kliket az iskolát és a helyi önkormányzatot 63 gyöngyöspatai roma tanuló. A szerdán Egerben kezdődött perben összesen 209 millió forint kártérítést követelnek, tanulónként 500 ezer forintot minden szegregált osztályban töltött tanév után – írja a Heol.hu.

A per alapja a Kúria tavaly márciusi döntése, amiben megállapították, hogy a gyöngyöspatai roma diákokat jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatás kaptak, és ezért a Klik a felelős.

Beadványukat azzal indokolták, hogy a szegregáció miatt hosszú távú, egész életükre szóló hátrány érte őket, mert elvették tőlük a továbbtanulás, a munkaerő-piacon való helytállás esélyét.

A per előkészítésében az Eötvös Loránd Tudományegyetem joghallgatói, valamint önkéntes ügyvédek vettek részt, a perképviseletet pro bono (a közjóért) látják el.

Az alperesek – a KLIK, a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskola és a helyi önkormányzat – a kereset teljes elutasítását kérték. Szerintük, ha járna is kártérítés, akkor is a jelenlegi követelés 10 százalékát tartaná reálisnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!