Keresés

Százmillió forint kártérítés hét év börtönért cserébe

Rekordméretű kártérítést ítélt meg a Fővárosi Ítélőtábla annak a panziósnak, aki közel hét évet töltött ártatlanul börtönben, miután önvédelemből megölt egy őt zsaroló és bántalmazó bűnözőt. A bíróság szerint az ártatlan férfi életre szóló sérüléseket szerzett.

Százmillió forintos kártalanítást ítélt meg a Fekete Sereg néven ismertté vált banda egyik, évekre ártatlanul bebörtönzött áldozatának a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön – közölte az MTI. Ezideáig a legnagyobb állami kártalanítást a Burka család két tagja kapta, ők 25, illetve 20 millió forintot kaptak az államtól, amiért hat évet ültek egy gyilkosság miatt, amit végül nem sikerült rájuk bizonyítani. Ezt azt jelenti, hogy a most megítélt százmillió forint minden idők legnagyobb állami kártalanítása.

A fővárosban motelt, éttermet üzemeltető Szántai Attila 2000 végén került kapcsolatba a Fekete Sereggel, egy rendőr vitte őket a panzióba. Szántait és családját hónapokon át védelmi pénzért zsarolták, fenyegették, bántalmazták, mígnem Szántai Attila jogszerűen tartott fegyverével a saját otthonánál rálőtt támadóira, akik közül egy meghalt, egy életveszélyesen megsebesült.

Fekete sereg - Százmilliós kártalanítás az ártatlanul beb

Szántai Attila Fotó: MTI

Ezután Szántai Attilát jogerősen 13 év fegyházra ítélték emberülés miatt, ráadásul fekete sereges bandatagokkal kellet megosztania a celláját, akiktől további súlyos bántalmazásokat kellett elszenvednie, miközben a családját továbbra is fenyegették.

Időközben a Szántai Attila sérelmére elkövetett cselekményeket másik eljárásban jogerős ítélet állapította meg, és a bíróság az ellene fellépő bandatagok közül több embert jogerősen elítélt. Szántai Attila 6 év 9 hónap után került szabadlábra, és 2012-ben mentették fel jogerősen a vádak alól.

Életre szóló sebeket szerzett

Szántai maradandó egészségromlást szenvedett, és láthatóan súlyosan megrendült egészségi állapotban érkezett a polgári per csütörtöki tárgyalására, ahol az ítélőtábla jogerősen százmillió forint nem vagyoni kártalanítás megfizetésére kötelezte az alperes magyar államot.

Az első fokon megítélt 80 millió forintos nem vagyoni kártalanítás 100 millióra emelésévek kapcsolatban a tábla tanácselnöke megjegyezte: a kártalanítás összegének meghatározásánál szempont volt az is, hogy kellő visszatartó erő legyen a hasonló esetek megelőzése érdekében. A szóbeli indoklás kitért arra, hogy a felperes majdnem hét évet töltött a legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézetben, a szabadságelvonás kirívó mértékű volt, az okozott hátrányok pedig életre szólóak. A vagyoni kártalanításról ugyanakkor a tábla úgy döntött: bár kétségtelenül voltak ilyen károk, összegszerűségüket a perben nem sikerült bizonyítani.

Polt Péter bocsánatot kért

Jován László ügyvéd – aki a férfi ügyét felkarolta, amikor már évek óta ártatlanul ült a fegyházban – a csütörtöki tárgyaláson többek között arra hívta fel a figyelmet: Szántai Attila alacsony sorból küzdötte fel magát, felszolgálóként kezdte és a saját erejéből lett egy kis szálló vezetője Sashalmon. Az események kezdetén még életerős férfi ma bottal járó, megtört ember, egy roncs, aki rendszeres ideggyógyászati kezelésre jár, magáról is alig tud gondoskodni, nemhogy a családjáról – sorolta az ügyvéd.

Jován László

Fotó: MTI

Szántai Attila összességében több száz milliós vagyoni és nem vagyoni kártalanítási igényével kapcsolatban az eljárás során az ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen, az állam által okozott szenvedésnek, szabadságelvonásnak, jogtiprásnak ára kell, hogy legyen. Emlékeztetett arra is, hogy néhány éve például az UD Zrt.-nek a Belügyminisztérium egy perbeli egyezséggel jóval több mint kétszázmillió forintot fizetett a cég jó hírének megsértése miatt.

Jován László az MTI érdeklődésére az állami szervek hozzáállásáról elmondta ugyanakkor azt is: személyesen Polt Péter legfőbb ügyész írt bocsánatkérő levelet Szántai Attilának, némi segítséget jelentett az is, hogy a polgári per során korábban már az állam mintegy előlegként teljesítette a követelés egy részét, ami hasonló ügyekben nem tekinthető szokásos eljárásnak.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!