Keresés

Százmilliárdokból ragadná meg a szegényeket a kormány

Az ország elmaradott régióiban nincs elég háziorvos, ódivatúak a közintézmények és egyre több gyerek bukik ki az iskolából. De ha mégis befejezik, akkor sem tanulnak tovább. A kormány közel 900 milliárd forinttal csapolná meg az uniós forrásokat, hogy felzárkóztassa ezeket az embereket. Min és hogyan akarnak ebből a pénzből javítani?

Magyarország a szegénységellenes stratégiára az elkövetkező hét évben 905,8 milliárd forintot költ – jelentette be március elején Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a kormány által készített Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programot. Ez a program koordinálja, hogy milyen célokra költik el 2020-ig az Európai Szociális és az Európai Regionális Fejlesztési Alapokból érkező uniós pénzeket.

Megnéztük, milyen megoldandó problémákat lát a kormány a következő öt évben, és mit tervez kezdeni velük. A program célja elvileg az, hogy a termeléssel és a foglalkoztatás bővítésévvel élénkítse a gazdaságot. Ez azonban a kormány szerint kizárólag gazdaságélénkítő eszközökkel nem lehetséges, ahhoz ugyanis az ország egyes részei túl elmaradottak: rossz az infrastruktúra, nincs meg a kellő szakértelem és nem elég innovatív a környezet sem. A program hat területen tervez beavatkozást, megoldásokat azonban csak általánosságban említenek.

Társadalmi felzárkózás  

Család és társadalom

Egészségügy  

Köznevelés

Felsőoktatás  

Államigazgatás

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!