Keresés

Szárnyaló Tiszavasváriról álmodnak a helyi fideszes támogatói

Történetében először lehet fideszes polgármestere Tiszavasvárinak, a 2010 óta a Jobbik fellegvárának számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosnak. Jobbikos biztosan nem lesz, mert a szétesőben lévő párt nem indít saját jelöltet a városban a vasárnapi időközi önkormányzati választáson, helyette a függetlenként induló Badics Ildikót, a város jegyzőjét támogatja. A kormánypárti győzelem azokon múlhat, akik azt remélik, a fideszes városvezetés majd több fejlesztést vonz Tiszavasváriba, és azokon a telepi romákon, akiknek elegük van a közmunkát szervező jobbikosok hatalmaskodásaiból. 

Időközi polgármester-választás lesz vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban. A 2010 óta a Jobbik egyik bástyájának számító kisvárosban azért üresedett meg a polgármesteri szék, mert a posztot eddig betöltő Fülöp Erik a Jobbik országos listáján a parlamentbe jutott az áprilisi országgyűlési választásokon.

A szociális problémákban bővelkedő Tiszavasváriról már többször tudósítottunk az Abcúgon, így a hétvégi választás előtt is ellátogattunk a településre, hogy megnézzük:

kik és milyen esélyekkel indulnak a polgármesteri címért, és mit vár a 13 ezres kisváros lakossága a hamarosan megújuló városvezetéstől.

Ez nem lesz a demokrácia ünnepe

Nagy nihilben találtuk hétfő kora délután Tiszavasvári lakosságát, a városközpontban, a főút melletti járdán a dolgukra igyekvő emberek közül az első négy megszólítottról pár kérdés után kiderült,

vagy már most tudja, hogy nem, vagy majd aznapi hangulatának megfelelően eldönti, elmegy-e a vasárnap esedékes időközi önkormányzati választásra.

“Mi értelme? Bárki lesz is a győztes, úgysem változik semmi”

– mondta kedvetlenül egy ruhabolti eladó, miután rájött, hogy nem vásárolni jöttünk.

Egy másik helyi, egy barátnőjével az iskola előtt ácsorgó 19 éves lány először szavazhatna önkormányzati választásokon, de a részvétele érdektelenség miatt elmarad.

_HD56600
Egy tiszavasvári ház fala / Fotó: Hajdú D. András

Igaz, hogy egy évvel járunk csak a menetrend szerinti önkormányzati választások előtt, így a most vasárnap megválasztott polgármester csak rövid ideig vezeti majd a várost, a mostani voksolás eredménye azonban a jövő őszi főpróbájának is tekinthető. A kérdés: ki kampányolhat majd azon a választáson azzal, hogy a megkezdett munka folytatásához kéri a támogatást.

Már most is van, aki ezzel kampányol

Tiszavasvári stratégiai fontosságú város volt az áprilisi országgyűlési választások óta szétesőfélben lévő Jobbik számára, ugyanis az egyetlen olyan tízezer főnél magasabb népességű település, ahol a szélsőjobboldali, majd jobbközépre nyomuló párt adta a polgármestert.

Mostanáig. A vasárnapi voksolás után ugyanis már biztos nem lesz jobbikos vezetésű Tiszavasvári, ugyanis a párt nem indít saját jelöltet a polgármesteri címért. Amikor ennek okáról a Népszava kérdezte, Fülöp Erik a lapnak azt nyilatkozta:

miután az Állami Számvevőszék “jogsértő módon hatszázmilliós büntetést szabott ki a pártra”, nincsenek erőforrásaik arra, hogy hivatalos jelöltet indítsanak és kampányoljanak.

A Jobbik saját jelölt híján a Fülöp Erik polgármestersége alatt is a város jegyzőjeként dolgozó Badics Ildikó mögé állt be, aki – bár függetlenként indul -, a Jobbik-közeli Alfahírnek adott interjújában többször is megdicséri Fülöp munkáját, a városhoz tartozó két szegregátumban végzett munkáját pedig kifejezetten folytatná.

Csak Zagyvát ne!

Az említett két szegregátum: a tiszavasvári “bűdi” és “szentmihályi” telepek mintaszerű nyomortelepek, annak minden problémájával: uzsorával, kábítószer- és alkohol-problémával, iskolai szegregációval és megélhetési bűnözéssel, mint amilyen az áram- vagy a falopás.

_HD56703
Rendezett képet nyújtott az amúgy problémásként számontartott környék I Fotó: Hajdú D. András

Ha valamiről országosan is ismertté vált Fülöp Erik polgármestersége, az épp a telepeken végzett munkájához kötődik.

A szentmihályi telepen 2016 márciusában jártunk először, mikor egy időre a várostól alig 50 kilométerre lévő Érpatak szélsőjobboldali, azóta megbukott polgármestere, Orosz Mihály Zoltán és civilekből álló rendcsináló alakulata, a Becsület Légiója vette át helyben egyes hatóságok, például a rendőrség feladatait.

Oroszék, Fülöp Erik megbízásából, “rendet tenni” jöttek a főleg romák lakta telepekre: “megtisztítani” őket az áramlopástól, az uzsorától és a drogtól, mert szerintük a rendőrség nem elég hatékony ezek felderítésében. Közben – mert a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését sem látták megfelelőnek – magukra vállalták a családgondozó és a gyámhatóság szerepét is, és a gyerekek kiemelésével riogatták a szülőket.

Még ha a Becsület Légiója helyi tevékenysége nem is tarthatott sokáig – az Egyenlő Bánásmód Hatóság, majd a bíróság a tiszavasvári romák zaklatásának és emberi jogaik megsértésének minősítették Oroszék tevékenységét -, a jobbikos városvezetésnek még most is nagy hatalma van a két telepen élő, főként roma lakosság felett.

A szentmihályi telepen sétálgatva nincs olyan telepi lakos, akinek a mostani városvezetésről ne Zagyva György Gyula neve jutna az eszébe.

Zagyva – Fülöp Erik jó barátja, régi szélsőjobboldali aktivista – vezeti a tiszavasvári közmunkaprogramot, amivel gyakorlatilag élet-halál ura a bűdi és szentmihályi telepeken, itt ugyanis alig van olyan, akinek ne a közfoglalkoztatáson múlna a megélhetése. Egy korábbi tiszavasvári riportunkból az is kiderült: emiatt a függőségi helyzet miatt mindenki kétszer meggondolja, hogy beleálljon egy-egy ügybe a városvezetéssel szemben, még ha annak a megoldása sokat javítana a telepiek életminőségén.

_HD56758
Lazítanak a telepi lakók I Fotó: Hajdú D. András

Nem meglepő tehát, hogy ott jártunkkor, akinek volt véleménye a vasárnapi választásról, az biztosított minket: a Jobbik ellen adja le a szavazatát.

“Azt kívánjuk, hogy Zagyva György Gyula eltakarodjon innen”

– magyarázta egy pocakos, bajszos roma férfi, akinek leginkább a közmunka-főnök stílusa nem tetszik. “Amilyen tiszteletlenül beszél a nőkkel például, az botrány” – példálózik. Hasonló véleményen van a mellette ülő másik két, fiatalabb telepi férfi is, csak egy szintén a társaságban ücsörgő középkorú figura szajkózza megállás nélkül: “Zagyva György Gyula egy nagyon jó ember!”

Egy alternatívát látnak

A megszólított telepi romák egyetlen alternatívát látnak a Jobbik ellenében: a Fideszt. Szinte kivétel nélkül a kormánypárt helyi jelöltjét, Szőke Zoltánt támogatják majd, ha elmennek vasárnap.

Szőke tősgyökeres tiszavasvári, és a kiragasztott bemutatkozó szórólap szerint “egyszerű, kétkezi melósként” ismerhetik a helyiek, “az autószerelő műhelyből, az Alkaloidából vagy éppen a Jabil gyártósorairól”.

_HD56566
A helyi Fidesz-iroda üvegablaka mögötti csendélet I Fotó: Hajdú D. András

Szőke 20 éve önkormányzati képviselő is Tiszavasváriban, és a helyi Fidesz oszlopos tagja: 24 éve van a pártban. Egyedül indul pártszínekben a többi független jelölt mellett, és ha megnyeri a vasárnapi választást, ő lehet az első fideszes polgármester a sokáig szocialista, majd jobbikos vezetésű város történetében.

Erre pedig minden esély megvan – derült ki a városlakókkal beszélgetve.

Egy fiatal anyuka, a harmincnégy éves Reni szerint “logikusan a fideszes jelöltre éri meg szavazni”, akkor ugyanis biztosan gyorsabban fejlődne a város – vélekedik a fiatal nő, aki a Jász-Plasztik nyíregyházi üzemébe jár dolgozni. Egy másik megyei város, Kisvárda példáját hozza fel, ahol a kormány egyik minisztere, Seszták Miklós helyi kötődése miatt egymást érik az EU-s vagy állami pénzből finanszírozott fejlesztések. Erről, és hogy a felvirágoztatással párhuzamosan hogyan szabadul meg a város a szegényeitől, korábban itt írtunk.

Reni abban bízik, ha kormánypárti vezetése lesz Tiszavasvárinak, ide is jut majd forrás, és ezt az érvelést használta maga Szőke is júliusi kampányindító sajtótájékoztatóján.

“Széllel szemben menetelés helyett végre fejlődő pályára kell állítani a várost, mindenki számára élhetőbbé, a vállalkozók, beruházók számára vonzóbbá tenni, s helyreállítani a jó kapcsolatot a környező településekkel. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy ezt megtegyük, az itt élők többet érdemelnek” – fogalmazott.

Azok, akik ilyen gondolatmenettel szavaznak rá, és azok a romák, akik a Jobbik ellenében választanák a Fideszt, eldönthetik a vasárnapi választást.

Egy független jelölt győzelme elhozhatja a harmóniát?

“Csak egy szűk elit fog akkor gyarapodni, nem a város”

– hangzik a jóslata a Fidesz-győzelem esetére az egyik legérdekesebb figurának, akivel riportunk során találkoztunk.

A kongói születésű, 17 éve Magyarországon, Tiszavasváriban élő Felly Manazya amellett, hogy biztonsági őrként dolgozik a városban, a helyi fiatalokat tanítja különféle harcművészetekre, például kick-boxra.

_HD56587
Felly Manazya 17 éve Tiszavasváriban él már. I Fotó: Hajdú D. András

Felly szerint épp eleget látott a város a  helyi Jobbik és a Fidesz párharcából, ezt csak egy független jelölt győzelme tudja lezárni. Badics Ildikó szerinte azért lenne jó polgármester, mert végre harmóniát hozna a városba.

A Badicson kívül induló többi független jelöltről keveset hallottunk a városban. Még a Tiszavasvárit 2006 és 2010 között független polgármesterként már irányító Rozgonyi Attila nevét emlegették néhányan, de senkivel nem találkoztunk, aki a Tiszavasvári Szociális-,Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgáltató Központot jelenleg vezető Nácsáné Kalán Esztert favorizálta volna. Az egykori fideszes, később a frakcióból kizárt alpolgármesterről, Munkácsi Mihályról nem is beszélve.

“Ők azért mégiscsak diplomás emberek, hogy irányíthat egy várost, akinek csak érettségije van?”

– tette fel a kérdést a jelöltek bemutatása közben egy, a helyi ügyekben láthatóan tájékozott nyugdíjas asszony, aki ezzel a munkás hátterű Szőke Zoltánt zárta ki a lehetséges opciók közül.

Egy aktív Jobbik-szimpatizánsként ismert helyi férfi pedig biztos volt benne, hogy ismét pártja nyeri a választást. Badics Ildikó plakátjára mutatott, amikor visszakérdeztem: hogyan, ha nincs is jelöltjük?

A riportunk után két legesélyesebb jelöltnek látszó Szőke Zoltánt és Badics Ildikót próbáltuk utolérni, hogy megkérdezzük őket, milyen gondolataik vannak a város problémáinak kezelésére, különösen szociális területen, de e-mailen és telefonon is hiába kerestük őket.

Ha kíváncsi a többi, Tiszavasváriról szóló riportunkra, olvassa el ezt az anyagot az egyik, főleg bűdi telepi roma gyerekeket tanító iskoláról, ahol egy speciális – a gyerekek kétnyelvűségére építő – programot valósítanak meg közösen kutatók és tanárok, vagy ezt, amelyik egy különleges, a telepi romákat segítő vak férfiről szól.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!