Keresés

Szabotálja a Klik a szegregáltan oktatott roma gyerekek kártérítését

Hiába kérvényezi a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola szegregáltan oktatott roma tanulóinak tanulmányi dokumentumait az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF), az iskola és a Klik nem foglalkozik a kérelmükkel. A papírok egy kártérítési perhez kellenének, ami az elkülönített és alacsonyabb színvonalú oktatásban részesült gyerekeket kompenzálná.

Nem adja ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 7o gyöngyöspatai általános iskolásnak tanulmányi dokumentumait, amelyeket az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) kért tőlük, hogy pert indíthassanak a szegregáció és a gyenge oktatás okozta károk megtérítéséért az érintett gyerekek javára – derül ki az alapítvány sajtóközleményéből.

_HDA3777
Fotó: Hajdú D. András

A CFCF első körben a Nekcsei Demeter Általános Iskolától kérte a dokumentumokat, akik annyit válaszoltak: meg kell vizsgálniuk az igénylés teljesítésének jogi és etikai aggályait. A vizsgálat eredményéről azóta sem tájékoztatták a CFCF-et, az alapítvány pedig közben a Klik-hez fordult, hogy adja ki a dokumentumokat. Az intézményfenntartó erre egyszerűen annyit mondott: nem foglalkoznak az üggyel, mert arra nem vonatkozik a közigazgatási jog.

Az iskola azért kezdte el vizsgálni, hogy kiadhatja-e a kért papírokat, mert felmerült, hogy az sértheti a gyermekek személyiségi jogait. A CFCF azonban úgy adta be a kérelmet, hogy előbb egy kérdőíves felméréssel azonosította be az érintett gyermekek szüleit, és azoknak a diákoknak a dokumentumait kérte ki, akiknek a szülei meghatalmazást adtak ezek kiadására.

A kártérítési perben a kikért bizonyítványok egyébként azt bizonyítanák, hogy a CFCF által beazonosított 7o roma gyermek az elkülönített ‘b’ osztályba, míg nem-roma társaik az ‘a’ osztályba jártak a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában, ami jogosulttá teheti őket kártérítésre.

A CFCF szerint a Klik álláspontja, miszerint rá nem vonatkozik a közigazgatási eljárásról szóló törvény, arról tanuskodik, hogy az intézményfenntartó a 7o gyermek jogérvényesítését kívánja megakadályozni. “Az ügyről a CFCF folyamatosan tájékoztatta a KLIK elnökét is, tehát még csak nem is arról van szó, hogy egy tankerület önjáró módon próbál gátat szabni a 70 gyerek kártérítési perének” – áll a CFCF sajtóközleményében.

2015. március 25-én a Kúria is megerősítette, hogy jogellenes volt a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola gyakorlata, azaz a cigány gyermekek külön osztályokban és külön emeleten való elkülönítése, s hogy számukra az iskola alacsonyabb minőségű oktatást nyújtott. Nemrégiben az Abcúg is ellátogatott Gyöngyöspatára. Cikkünkben arról írtunk: az elkülönített oktatásért felelős igazgató, aki azóta is az intézmény vezetője, egyszerű hazugságnak nevezte a szegregációs pert és az ítéletet, amivel végződött.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!