X

A Svájci Alap végét jelentheti az Ökotárs adószámának felfüggesztése

A munkatársak éves munkáját megköszönő tábla az Ökotárs alapítvány irodájában | Fotó: Magócsi Márton

A Svájci Alapból érkező pénzek végét jelentheti, hogy a NAV sorra felfüggeszti azoknak az alapítványoknak – Ökotárs, Demnet, Kárpátok Alapítvány – az adószámát, amelyek a támogatások kezelésében részt vesznek.

Hétfőn a NAV felfüggesztette a Norvég Civil Alap mellett a Svájci Alap támogatásait is kezelő alapítványok, az Ökotárs és Demnet adószámát. Az ítélet még nem jogerős, ám amennyiben beigazolódik a legrosszabb forgatókönyv, úgy akár az adószámokat is törölhetik. Ebben az esetben a Svájci Alap kifizetései lehetetlenné válnak, mert az államkincstárból nem lesz kinek utalni a pénzt. A helyzet megoldására többféle forgatókönyvvel készülnek mind a svájciak, mind a támogatásokat kezelő alapítványok, de a legnagyobb ellenségük jelenleg az idő.

A munkatársak éves munkáját megköszönő tábla az Ökotárs alapítvány irodájában | Fotó: Magócsi Márton

Az Ökotárs és a Demnet adószámának felfüggesztéséről az érintett szervezeteket hétfőn értesítette levélben az adóhatóság, ám a súlyos szankciót nem indokolták. A NAV a Kárpátok Alapítvánnyal szemben már a múlt hét során megtette ugyanezeket a lépéseket, így a Svájci és a Norvég Alap támogatásait kezelő szervezetek közül már csak az Autonómia Alapítvány rendelkezik érvényes adószámmal.

Az adószám felfüggesztése, illetve bevonása jóval nagyobb károkat okozhat a Svájci Alap támogatásaiból részesülő szervezeteknek.

A Svájci Alap támogatásai ugyanis közvetlenül az államkasszába kerülnek, és onnan utalnak  az Ökotársnak, amely tovább utalja a pénzt a nyertes szervezeteknek, míg a Norvég Alap által odaítélt pénzek Brüsszelből közvetlenül a pályázókhoz kerülnek. A norvégok által támogatott szervezetek tehát akkor is megkapják a pénzt, ha az Ökotárs, és a többi – a támogatások kezelésében résztvevő – alapítvány adószámát törlik, maximum annyi történhet, hogy önkéntes munkában, ingyen fognak dolgozni – mondta Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs egyik alapítója, és jelenlegi stratégiai tanácsadója.

A svájci támogatások a norvégokkal ellentétben bentragadhatnak az államkasszában, mivel a Svájci Alap pénzei az államkincstárban vannak, és az Ökotárs félévente esedékes projektterv leadásával jut hozzá a pályázati összegekhez. Az államkincstárból nem tudnak utalni egy felfüggesztett adószámmal rendelkező szervezetnek, így viszont lehetetlenné válik a projektek befejezése. A legutolsó féléves jelentést augusztus elején adta le az Ökotárs a VÁTI-nak (Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.), ám a tapasztalatok szerint körülbelül 3 hónapig tart, mire megkapják a pénzt, ami Foltányi szerint jelen helyzetben azért is nagyon sok, mert így lehet, hogy mire utalnának, addigra nem lesz hova.

Egy norvég alapos támogatást elnyert érdeklődővel beszél az Ökotárs egyik munkatársa. Napi tíz-tizenöt ilyen hívást kapnak. | Fotó: Magócsi Márton

Ebben az esetben természetesen a svájci és a magyar kormánynak újra kell tárgyalnia az államközi szerződést, aminek két végkimenetele lehet. Az egyik, hogy  a magyar kormány felállít egy csoportot, ami átveszi a pénzek kezelését az Ökotárstól és a többi alapítványtól, és maga fejezi be a projektek követését. A másik, hogy visszaadják a pénzt Svájcnak, ahonnan aztán remélhetőleg egy másik úton eljut a pénz a nyertes szervezeteknek, amik így befejezhetik a munkát.

Van olyan ország az EU-ban, ahol a Norvég Alaphoz hasonlóan az államkassza kihagyásával közvetlenül jut el a pénz a nyertes pályázókhoz, így a megoldás nem lenne példa nélküli a Svájci Alap gyakorlatában. Bármelyik forgatókönyv is válik valóra, az idő a legfontosabb tényező, mert sok olyan pályázó van, aki nem tud várni, mert olyan tevékenységre pályázott, amit még idén el kell végezni – tette hozzá Foltányi.

A szerződések szerint a Svájci Alap által támogatott projekteknek 2015 első negyedévében kell befejeződniük.

Lestyánszky Ádám:
Related Post