Keresés

A Svájci Alap végét jelentheti az Ökotárs adószámának felfüggesztése

A Svájci Alapból érkező pénzek végét jelentheti, hogy a NAV sorra felfüggeszti azoknak az alapítványoknak – Ökotárs, Demnet, Kárpátok Alapítvány – az adószámát, amelyek a támogatások kezelésében részt vesznek.

Hétfőn a NAV felfüggesztette a Norvég Civil Alap mellett a Svájci Alap támogatásait is kezelő alapítványok, az Ökotárs és Demnet adószámát. Az ítélet még nem jogerős, ám amennyiben beigazolódik a legrosszabb forgatókönyv, úgy akár az adószámokat is törölhetik. Ebben az esetben a Svájci Alap kifizetései lehetetlenné válnak, mert az államkincstárból nem lesz kinek utalni a pénzt. A helyzet megoldására többféle forgatókönyvvel készülnek mind a svájciak, mind a támogatásokat kezelő alapítványok, de a legnagyobb ellenségük jelenleg az idő.

A munkatársak éves munkáját megköszönő tábla az Ökotárs alapítvány irodájában | Fotó: Magócsi Márton
A munkatársak éves munkáját megköszönő tábla az Ökotárs alapítvány irodájában | Fotó: Magócsi Márton

Az Ökotárs és a Demnet adószámának felfüggesztéséről az érintett szervezeteket hétfőn értesítette levélben az adóhatóság, ám a súlyos szankciót nem indokolták. A NAV a Kárpátok Alapítvánnyal szemben már a múlt hét során megtette ugyanezeket a lépéseket, így a Svájci és a Norvég Alap támogatásait kezelő szervezetek közül már csak az Autonómia Alapítvány rendelkezik érvényes adószámmal.

Az adószám felfüggesztése, illetve bevonása jóval nagyobb károkat okozhat a Svájci Alap támogatásaiból részesülő szervezeteknek.

A Svájci Alap támogatásai ugyanis közvetlenül az államkasszába kerülnek, és onnan utalnak  az Ökotársnak, amely tovább utalja a pénzt a nyertes szervezeteknek, míg a Norvég Alap által odaítélt pénzek Brüsszelből közvetlenül a pályázókhoz kerülnek. A norvégok által támogatott szervezetek tehát akkor is megkapják a pénzt, ha az Ökotárs, és a többi – a támogatások kezelésében résztvevő – alapítvány adószámát törlik, maximum annyi történhet, hogy önkéntes munkában, ingyen fognak dolgozni – mondta Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs egyik alapítója, és jelenlegi stratégiai tanácsadója.

A svájci támogatások a norvégokkal ellentétben bentragadhatnak az államkasszában, mivel a Svájci Alap pénzei az államkincstárban vannak, és az Ökotárs félévente esedékes projektterv leadásával jut hozzá a pályázati összegekhez. Az államkincstárból nem tudnak utalni egy felfüggesztett adószámmal rendelkező szervezetnek, így viszont lehetetlenné válik a projektek befejezése. A legutolsó féléves jelentést augusztus elején adta le az Ökotárs a VÁTI-nak (Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.), ám a tapasztalatok szerint körülbelül 3 hónapig tart, mire megkapják a pénzt, ami Foltányi szerint jelen helyzetben azért is nagyon sok, mert így lehet, hogy mire utalnának, addigra nem lesz hova.

A munkatársak éves munkáját megköszönő tábla az Ökotárs alapítvány irodájában | Fotó: Magócsi Márton
Egy norvég alapos támogatást elnyert érdeklődővel beszél az Ökotárs egyik munkatársa. Napi tíz-tizenöt ilyen hívást kapnak. | Fotó: Magócsi Márton

Ebben az esetben természetesen a svájci és a magyar kormánynak újra kell tárgyalnia az államközi szerződést, aminek két végkimenetele lehet. Az egyik, hogy  a magyar kormány felállít egy csoportot, ami átveszi a pénzek kezelését az Ökotárstól és a többi alapítványtól, és maga fejezi be a projektek követését. A másik, hogy visszaadják a pénzt Svájcnak, ahonnan aztán remélhetőleg egy másik úton eljut a pénz a nyertes szervezeteknek, amik így befejezhetik a munkát.

Van olyan ország az EU-ban, ahol a Norvég Alaphoz hasonlóan az államkassza kihagyásával közvetlenül jut el a pénz a nyertes pályázókhoz, így a megoldás nem lenne példa nélküli a Svájci Alap gyakorlatában. Bármelyik forgatókönyv is válik valóra, az idő a legfontosabb tényező, mert sok olyan pályázó van, aki nem tud várni, mert olyan tevékenységre pályázott, amit még idén el kell végezni – tette hozzá Foltányi.

A szerződések szerint a Svájci Alap által támogatott projekteknek 2015 első negyedévében kell befejeződniük.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!