Keresés

Strasbourgban győzte le az államot egy magyar nő

Tízezer eurós kártérítést ítélt a strasbourgi emberi jogi bíróság annak az asszonynak, akitől 2010-ben jogtalanul vették el a rokkantnyugdíját. Szeretné visszakapni az elmúlt években elmaradt pénzt is, ezért hamarosan újabb pert indít. Azt mondja, ha kell, megint elmegy Strasbourgig. 

Tízezer eurót nyert a strasbourgi emberi jogi bíróságon Nagy Béláné, mert 2010-ben jogtalanul fosztották meg hatvanezer forintos rokkantnyugdíjától – írja a Népszabadság. Az akkori határozat nem adott különösebb indoklást, csak annyit írtak, hogy ötven százalékról negyvenre vitték le a munkaképesség-csökkenés mértékét, amivel elvesztette az addig kapott nyugdíját.

Nagyné 2001-ben vált munkaképtelenné, és mivel 2007 óta egyáltalán nem javult az állapota, perelni kezdett. A szakértő viszont azt mondta, az orvosi bizottság jól döntött, noha az asszonynak több, mint 25 éves munkaviszonya volt, ami többszöröse a szükségesnek. Egy évvel később ismét ötvenszázalékosra sorolták, de a nyugdíját így sem kapta vissza, mert éppen a nyugdíj megvonása miatt nem tudott igazolni 1095 nap társadalombiztosítási jogviszonyt az igénylést megelőző öt évből. Ezután a méltányossági kérelmét is elutasították, és a munkaügyi bíróságon is vesztett.

Az asszony ezután Strasbourghoz fordult, és Cech András ügyvéd segítségével megindulhatott az angol nyelven folyó eljárás. A kormány közben kétszer kérte az eljárás megszüntetését, egyszer azért, mert Nagyné nem merített ki minden jogorvoslati lehetőséget, egyszer pedig azért, mert a határidőn túl adta be a panaszát.

A bíróságon végül úgy döntöttek, hogy mivel Nagyné 25 éven át fizette a járulékokat, és az állapota sem javult, a rokkantnyugdíj megvonása sértette a tulajdonhoz való jogát. Strasbourg ezért tízezer eurós kártérítést ítélt meg, egyelőre nem jogerősen. Az asszony célja, hogy kifizessék az elmúlt években elmaradt nyugdíjat, amire szintén perre lehet szükség. Azt mondja, ha ott vesztenek, ismét az Alkotmánybírósághoz, majd Strasbourghoz fog fordulni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!