Keresés

Sosem vonult még ilyen csöndben több ezer dühös ember

Nyoma sem volt a Keleti pályaudvarnál tapasztalható feszültségnek a menekülteket segítő civilek szerda esti tüntetésén, amely valószínűleg az ország történetének legcsendesebb, mégis több ezres demonstrációja volt. A civilek felszólították a kormányt, hogy fejezze be a gyűlöletkeltést, és mindenkinek megköszönték, akik naponta segítik a Magyarországra érkező menekülőket.

„Bocsi, a tüntetés, amit a Parlament elé szerveztek, már véget ért?” – kérdezte egy lány kilenc óra előtt pár perccel, és az üres Kossuth térre mutatott, ahol néhány munkás sepregette az eldobált csikkeket. „Azt írták, kilencig tart, én meg most értem ide a munkából”. Bár a tervek szerint valóban kilencig tartott volna a menekülteket segítő civilek szerda esti demonstrációja, valójában egy órával előbb lezárták a rendezvényt.

Valószínűleg sosem vonult még olyan csendben három-négyezer ember a budapesti utcákon, mint szerda este azok a civilek, akik a „Not in my name”, azaz „Az én nevemben ne” címen futó tüntetésen tiltakoztak a kormány javaslatcsomaga ellen, amely főleg a büntetőtörvénykönyv szigorításával kezelné az országban kialakult menekültválságot.

Az este hétkor a Nyugati pályaudvar előtt összegyűlt tömeg alig fél óra alatt eljutott a Kossuth térre, ahol a Migration Aid szóvivője, Zsohár Zsuzsanna felszólalása után, fel is oszlott a tömeg. Az egész este hangulatát jól jellemzi, hogy a tömeg csekély rendőri biztosítás mellett, mindenféle skandálás nélkül vonult végig az utcán, majd az emberek nagy része ülve hallgatta végig a beszédet a Parlament előtt. Az egyetlen minimális feszültséget az a kilenc ellentüntető okozta, akik egy „Miért kap több juttatást egy idegen mint egy magyar?” feliratú molinót feszítettek ki az út mentén. Összetűzés azonban ebből sem lett, már csak azért sem, mert Zsohár külön kérte a tüntetőket, hogy ne üljenek fel a provokációnak, hiszen ahogy mondta,

mindenkinek joga van hülyének lenni.

Ha skandálást nem is lehetett hallani, transzparensek azért voltak a tüntetők kezében, olyan feliratokkal, mint „we were migrants too” (azaz mi is voltunk menekültek).

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője | Fotó: Bruzák Noémi (MTI)
Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője | Fotó: Bruzák Noémi (MTI)

Zsohár leginkább összefoglalta az elmúlt hetek eseményeit, kezdve a Migration Aid tíz héttel ezelőtti megalakulásával. Felidézte, hogy naponta 1oo-12o önkéntes megy ki segíteni a menekülteknek a tranzitzónákba, és megköszönte az adományokat is, amelyek a ruhával kezdve, az élelmiszeren át a plüssmaciig hasznosak a menekültek számára. „Az én kocsim csomagtartója volt az első raktárunk, nemrég pedig felajánlotta valaki, hogy bérel nekünk egy raktárat” – mondta Zsohár, amikor arról beszélt, hogy néhány hét alatt milyen sokat haladt előre a civik szerveződés. „Köszönjük, hogy megmutatjátok a gyerekeiteknek, adni jó” – mondta.

De Zsohár szerint a civilek segítő szándéka nem elég, ha az állami szerepvállalás teljesen hiányzik, és a kormány segítség helyett plakátkampányra költi a pénzt. Ezért felszólította a kormányt, hogy mivel „sehol a világon nincsenek illegális és démonizálható emberek, nincsenek kollektív bűnösök, hagyjon fel a félelemgerjesztéssel”.  Zsohár szerint a kormány ezzel szemben egy 1945-ben megbukott retorikát folytat, a legújabb javaslatcsomag pedig nem más, mint

44 oldal tömény embertelenség.

Zsohár megköszönte a rendőröknek is, akiknek szerinte nagyon rossz, hiszen bár végre kell hajtaniuk a kormány intézkedéseit, mégis „igyekeznek emberként viselkedni, és nem vesznek részt az országos méretű stanfordi börtönkísérletben”.

A parlament csütörtökön és pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja majd a javaslatcsomagot, amiről Zsohár szerint minden képviselőnek el kell gondolkodnia, hogy megnyomja-e egyáltalán valamelyik szavazógombot. Üzent is a képviselőknek, akik közül bárkit szívesen elkísérnek a tranzitzónába, vagy megmutatják nekik, milyen a kiskunhalasi tábor, ahol emberek tömegeit vették őrizetbe hosszú napokra. Bár a tüntetésen tudósítónk nem találkozott parlamenti képviselővel, politikusok azért voltak, például Barabás Richárd PM-es, Juhász Péter Együttes és Lendvai Ildikó egykori MSZP-s politikus.  Illetve kitelepült a „rendszerbontó népszavazáshoz” aláírást gyűjtő Vajda Zoltán is, aki szintén az Együttben politizál.

Zsohár azzal zárta beszédét, hogy nem fogják feladni a küzdelmet, és ha kell, csütörtök este is kimennek a Kossuth térre, hiszen az engedélyük arra a napra is megvan.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!