Keresés

Sorra kerülnek napvilágra a betegek erőszakos cselekményei a Merényi kórház pszichiátriáján

Október utolsó hetében egy gyilkosság és egy öngyilkossági kísérlet is történt a budapesti Merényi Gusztáv kórház pszichiátriai részlegének zárt osztályán: az első esetben az egyik beteg az ágya vasrácsával agyonverte betegtársát, a hét végén pedig egy másik beteg ugrott ki a második emeletről. Az Index.hu hétfőn arról értesült, hogy idén augusztusban is történhetett egy öngyilkossági kísérlet, azonban ott nem merült fel az intézmény felelőssége.

Egy hete, október 27-én kedden hajnalban egy, az ágya oldaláról leszakított vasráccsal verte halálra betegtársát egy 68 éves férfi a budapesti Merényi Gusztáv kórház pszichiátriájának zárt osztályán – adta hírül először az Origo. A Hír24 arról értesült, hogy a szobatársát megtámadó férfi korábban a pszichiátria nyílt részén feküdt, de miután pár napja megszökött, vissza már a zárt osztályra hozták a rendőrök.

Pár nappal később, szombaton, ugyanezen az osztályon egy másik beteg öngyilkosságot kísérelt meg: kiugrott a pszichiátriai osztály egyik szobájának ablakán, ahol elvileg rácsok akadályoznák meg, hogy a betegek hasonlóval próbálkozzanak. A férfi, akit három nappal korábban vettek fel a zárt osztályra, túlélte az esést, de életveszélyes sérülésekkel ápolják a kórház sürgősségi osztályán – írja az Index.

A két eset nyomán hétfőn nyilvánosságra került egy, korábban a Merényiben történt hasonló incidens is. Az Index nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy idén augusztusban is kiugrott egy férfi a Merényi Gusztáv Kórház zárt osztályának második emeletéről, és a helyszínen meghalt. A férfi állítólag berúgta a kulcsra zárt nővérszoba ajtaját, ennek a helyiségnek nem volt rács az ablakán, így könnyedén ki tudott ugrani.

A Merényi anyaintézménye, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) Főigazgatósága egyelőre nem erősítette meg az értesülést. Az Indexnek nyilatkozó egyik kórházi dolgozó azt mondta: az eset utáni belső vizsgálat semmilyen hiányosságot nem tárt fel a Merényi Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumában.

A Merényi pszichiátriai osztályán uralkodó körülményekről még idén nyáron lesújtóan nyilatkozott az ombudsmani hivatal, miután februárban bejelentés nélkül látogatást tettek az intézményben, ahol a következőket tapasztalták:

  • a folyosón széklet- és vizeletszag terjengett
  • a vécéken nem volt ülőke, nem volt tisztasági betét, vécépapír
  • ottjártukkor az egyik beteg a pelenkájával eltömítette a vécét, kiömlött a szennyvíz
  • több beteget minden tájékoztatás nélkül gyógyszereztek
  • volt, akit az ágyhoz és a radiátorhoz kötöztek, és csak kiabálni tudott, ha kellett neki valami.

Az ombudsman akkor arra kérte az Emmit, hogy zárassa be a zárt osztályt, és gondoskodjon az ápoltak megfelelő áthelyezéséről, ellátásáról, valamint arról, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő létszámban legyenek ott ápolók, orvosok.

A mostani esetek kapcsán a Magyar Pszichiátriai Társaság közleményben úgy fogalmazott: “A kórházi osztályon a körülmények nem felelnek meg a modern pszichiátriai ellátás minimum feltételeinek, és felvetik a kórház fenntartójának felelősségét is”. Számon kérték azt is, hogy az elmúlt években miért nem történtek meg azok, a pszichiátria szakmai képviselői által többször hangsúlyozott szükséges fejlesztések az intézményben, amelyekkel megelőzhetők lennének a hasonló események.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!