Keresés

Sorra hagyják ott az iskolát a 16 év felettiek

42 ezer gyerek morzsolódott le az iskolákból egy minisztériumi felmérés szerint, elsősorban a tankötelezettségi korhatár leszállítása miatt.

Több mint 42 ezer gyerek morzsolódott le, esett ki az oktatási rendszerből az EMMI belső felmérése szerint – írja a 168 Óra. Ennek egyik fő oka a 16 évre leszállított tankötelezettségi korhatár.

A lap birtokába került minisztréiumi felmérés szerint „egy 2014-2015-ben elvégzett módszertani kísérlet alapján, a referencia napon (2014. február 1-jén) az oktatási rendszerből lemorzsolódottak száma 42 254 fő volt”.

Ez a következőkből áll össze:

  • szakközépiskolai tanulmányait szakképesítés megszerzése nélkül 1852 tanuló szakította félbe,
  • a szakiskolai tanulmányait – szintén a képzettség megszerzése nélkül – 2818 diák hagyta abba,
  • a tanulmányaikat saját döntés alapján 25 ezer 146-an szakították félbe, mindannyian 16 év felettiek, nem tankötelesek,
  • igazolatlan hiányzás miatt 8123 gyerek tanulói jogviszonya szűnt meg, ők sem tankötelesek,
  • 1759 16 év feletti tanuló azért zuhant ki a rendszerből, mert a tanulmány kötelezettségét adott évfolyamon második alkalommal sem teljesítette,
  • a felső korhatár miatt 888 gyerek hagyta el végzettség nélkül az oktatási rendszert,
  • kizárással pedig 494.

A minisztérium belső anyaga a la szerint rámutat, hogy a 16 évre csökkentett tankötelezettség része a problémának. „A tankötelezettségi kor elérése alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók jogviszonya befejezett (legalább) ISCED 3 végzettségi szint megszerzése nélkül szűnik meg. A második legmarkánsabb tényező az igazolatlan hiányzás miatti kizárás, amely szintén a tankötelezettségi kort elérő fiatalokra jellemző” – olvasható az anyagban.

A dokumentum szerint a korai iskolaelhagyás elleni stratégia „alapvető célkitűzése a korai iskolaelhagyók arányának 10 százalékos célértékének elérése”, vagyis a 2014-es 11,4 százalékos arány 1,4 százalékpontos csökkentése.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!