Keresés

Látni akarják, milyen bírókat küldene a kormány Strasbourgba

Az Európa Tanácshoz fordul tizenöt magyarországi civil szervezet, hogy rászorítsák a kormányt, tegye átláthatóvá az Emberi Jogok Európai Bíróságába szánt bírák jelölési folyamatát. Jövő év elején lejár a jelenlegi magyar bíró mandátuma, egy hónap múlva pedig az utódjául szántak jelölésének a határideje, de még semmit sem tudni a lehetséges bírókról.

Nem volt tisztességes, átlátható és konzisztens a magyar strasbourgi bírójelöltek kiválasztása, amit a magyar kormány bonyolított le – figyelmeztet 15 magyarországi civil szervezet. Azt szeretnék elérni, hogy átláthatóan, nyílt pályázat útján jelöljék a magyar tagokat, ezért az Európa Tanácshoz fordulnak.

A civilek azt remélik, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése – aminek a feladatai közé tartozik a nemzeti kormányok által az Emberi Jogok Európai Bíróságába jelölt bírák közül kiválasztani egyet – visszautasítja a magyar jelöléseket, és ezzel rászorítják a kormányt, hogy betartsa a jelöltállítási szabályokat.

A strasbourgi bíróság jelenlegi magyar tagjának, Sajó Andrásnak a mandátuma jövő január végén lejár, az utódjának szánt jelöltek névsorát augusztus 26-ig kell benyújtani a kormánynak.

A civilek szerint nem a jelöltekkel van a probléma – mivel egyelőre nem is ismert a nevük -, hanem a kiválasztásuk módjával. Semmit nem tudni ugyanis arról, hogy kiket, és milyen szempontok alapján jelölt a kormány, holott az előírások értelmében kötelesek lettek volna egy állandó, előre megismerhető szabályok alapján működő nemzeti kiválasztási eljárást létrehozni, “és ennek keretén belül nyilvános és mindenki számára nyitva álló pályázatot kiírni a jelöltaspiránsok számára” – írták a Magyar Helsinki Bizottság oldalán megjelent közleményükben.

A civilek emlékeztettek, tavasz óta hiába próbálják megtudni a jelöltlista összeállításával foglalkozó igazságügyi minisztériumtól a részleteket, nem kaptak érdemi választ. Pedig “A strasbourgi bíróság hitelességének és jelentőségének megőrzésében a demokratikus, átlátható és diszkriminációmentes bírójelölési és -választási folyamatnak kulcsszerepe van” – írták.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!