Keresés

Van olyan iskola, amit bezárnék, de ezt soha

Kétségbeesett és feszült a hangulat a szegedi Rogers Gimnáziumban, ahol hétfőtől megszűnik a tanítás. Az osztályokat próbálják egyben tartani, de ez nem minden évfolyamon sikerül, és vannak tanárok, akik még mindig nem tudják, hol fognak dolgozni jövő héttől. Megnéztük az iskolát az utolsó tanítási napon. 

Anna és Dávid szomorúan szelfiznek a szegedi Rogers Gimnázium előtt: ez az utolsó napjuk az iskolában, jövő hétfőtől már máshol tanulnak majd. A gimnáziumban csalódott hangulatban telnek az órák, mióta a múlthéten kiderült, hogy bezárják az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány által fenntartott Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, valamint a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát (Szefi), mert nem tudják tovább finanszírozni a működésüket.

A Rogers Gimnáziumban az amerikai pszichológus, Carl Rogers módszerével dolgoznak, ami a diákok személyközpontú oktatásán alapul. Azt mondják, céljuk, hogy a gyerekek képesek legyenek alkalmazkodni és együttműködni, ezért egyénileg kezelik a problémákat, és lazább hangulatot biztosítanak, mint a hagyományos iskolákban.

„Én kilencedikes vagyok, így sajnos csak fél évet tudtam ide járni. Imádtam az iskolát, minden reggel örömmel keltem fel” – mondja Dávid, aki gyorsan körbevezet a kétszintes iskolában. Azt mondja, éppen nyelvtan órája lenne, de már nincs kedve bemenni, és a tanárok is lazábban veszik a dolgot. A legtöbben ma már nem is tartottak órát, inkább beszélgettek, vagy filmeket néztek a gyerekekkel.

A folyosón is látszik, hogy nincs minden rendben: az ablakban mécsesek égnek, a tanárok izgatottan járkálnak, és papírokat osztogatnak a gyerekeknek. „Ahogy tudunk, segítünk nekik beiratkozni az új iskolába” – mondja egyikük. Az iskolában kétségbeesett és feszült a hangulat. Bár a legtöbb diák sorsa már elrendeződött, van olyan tanár, aki még mindig nem tudja biztosan, hogy hol fog tanítani hétfőtől. „Hivatalosan pénteken lesz vége, akkor fogunk távozni közös megegyezéssel” – mondja az egyik magyartanár.

Fotó: Szurovecz Illés
Mécsessel és virággal búcsúznak a Rogers Gimnáziumtól | Fotó: Szurovecz Illés

Az iskolaváltást igyekeznek az osztályok felbontása nélkül megoldani, lehetőleg úgy, hogy a tanárok is a gyerekek mellett maradjanak. Egyedül a tízedikeseket kell kettéválasztani, akik az Eötvös József Gimnáziumba járnak majd, de már nem mindannyian egy osztályba. Az egyik tanár szerint összesen húsz intézménybe szórják majd szét a diákokat, igaz, az Abcúgnak több igazgató is azt mondta, hogy egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést az átvételről.

A diákok és a tanárok egy része a Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskolában folytatja, ahol hittanra is járniuk kell majd. Dávid szerint ez zavar néhány embert, ráadásul van köztük hindu vallású is, akinek különösen nehéz lesz megszoknia az új környezetet.

Van iskola, amit bezárnék, de ezt soha

A bezárás nemcsak a gimnazistákat keseríti el, hanem a szakképzésre járókat is. Két lány például kozmetikusnak tanult a Rogersben, ahol nagyon élvezték a mindennapokat. „Ez nem olyan iskola, mint a többi. Sokkal szabadabb a légkör, nyugodtan megmondhatod a véleményedet a tanárnak anélkül, hogy kirúgnának. Családias a hangulat, már csak azért is, mert kevesen vagyunk. Jártam olyan középiskolába, amit bármikor szívesen bezárnék, de ezt soha” – mondja egyikük.

A két lány azért is van nehéz helyzetben, mert az új iskolájuk mellé keresniük kell gyakorlati helyet is. „Ezt eddig megoldottuk az iskolán belül, most viszont hétfőig mindenkinek találnia kell egy kozmetikust, akinél gyakorolhat. Ez nagyon kevés embernek sikerült eddig. Ráadásul ahova át akarnak rakni minket, az egy tróger hely. Ezzel mindent elmondtam róla”.

Fantomdiákok után kaphattak pénzt

Az Államkincstár október óta nem folyósított normatív támogatást az alapítvány intézményeinek, mert egy 2012-es ellenőrzéskor szabálytalanságokat találtak a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolánál. Az ellenőrök akkor úgy látták, a Szefi nem létező diákok után is vett fel támogatást, hiszen több 2012-ben érettségizett diák adatlapját sem találták meg. Az iskola szerint azért, mert egy azóta távozott kollégájuk mindet megsemmisítette. Bár végül néhány korábbi diákjuk tanúsította, hogy a Rogersben érettségizett, a támogatás visszafogása mellett így is kiszabtak az alapítványra egy 50 millió forintos bírságot, ezért az elmúlt két hónapban már a tanárokat sem tudták fizetni.

A diákok és a tanárok nem tudják, ki tehet a bezárásról, és nem is értik, miért őket kell büntetni azért, mert valaki szabálytalanságot követett el. A múlthéten ezért petíciót is indítottak, amiben a városvezetés segítségét kérték. „Próbáltunk tiltakozni, pénzt gyűjteni, de hiába. Pedig néhány napja még mindenkiben ott volt a remény, a tanárok is azzal köszöntek el tőlünk, hogy a jövő héten találkozunk. Végül nem sikerült”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!