Keresés

Soha ilyen olajozottan nem vitték el a menekülteket Röszkéről

Zökkenőmentesen  zajlik a Szerbia felől a zödhatáron át érkező menekültek elszállítása a röszkei gyújtőpontról. A magyar hatóságok már azzal sem törődnek, hogy regisztrálják őket, a buszok ingajáratban közlekednek az osztrák határra. A múlt heti tömegjeleneteknek hétfőn nyoma sem volt, pedig továbbra is sokan jöttek. 

Gyakorlatilag kiürítették a röszkei gyújtőállomást a magyar hatóságok. Alig vannak emberek azon a mezőn, ahol a múlt héten még százak voltak kénytelenek a szabadban éjszakázni – jelentette az Abcúg tudósítója a helyszínről. De nem csak a gyűjtőpont, hanem a hangár néven ismertté vált és a múlt héten felállított másik regisztrációs állomás is üresnek tűnik.

Menekülthelyzet Röszke térségében
Gyorsan buszra ültetik őlet – Fotó: Magócsi Márton

Az emberek továbbra is folyamatosan érkeznek gyalog Szerbia felől a Szeged-Szabadka vasútvonal mellett. A beérkezőket szinte azonnal buszokra ültetik, és elviszik, helyszíni, nem hivatalos források szerint egyenesen az osztrák határra. A Röszkét és az M5-ös autópályát összekötő úton buszok tarka sora várakozik: a Volán, a BKV, és más társaságok járművei vegyesen.

A múlt héten még az embertelen körülmények és a feltorlódott emberek folyamatos kitörései miatt világhíres mező mostanra komplett fogadóállomásnak tűnik. Kitelepült egy rakás segély- és nemzetközi szervezet a Vörökereszttől és a Katolikus Karitásztól a Máltai Szeretetszolgálaton és az  ENSZ menekültügyi főbiztosságán át a Greenpeace-ig. Lett sok mobilvécé is.

Menekülthelyzet Röszke térségében
Várakozó buszok Röszke határában – Fotó: Magócsi Márton

A sínek mellett érkező emberek kapnak ételt, italt, és van gyerekfogadópont is, elmehetnek vécére, de aztán buszra ültetik, és már viszik is őket.

A szerb oldalon eközben folyamatosan érkeznek buszokkal az emberek Horgos szélére a sínekhez, ahonnan 3 kilométerre van a határ. Itt csak néhány helyi önkéntes segíti az érkezőket, akiket Szabadkáról, Magyarkanizsáról és Szerbia délebbi részeiről hoznak. Hogy merre induljanak tovább, azt felűnő, földre festett felirat jelzi:

Menekülthelyzet Röszke térségében

Tudósítónk szerint a menekültek tudnak arról, hogy keddtől le lesz zárva a határ, sokan emiatt jóval sietősebbre vették, szinte átrohantak Szerbián, hogy még a zárás előtt ideérjenek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!