Keresés

Sírásig vallattak a rendőrök egy nyolcéves kislányt

Negyedszerre is behívtak vallomást tenni a hatóságok egy nyolcéves kislányt, akit tavaly szexuálisan zaklattak, pedig a Helsinki Bizottság szerint erre már semmi szükség nem volt. A kislány már előtte is pszichológusi segítségre szorult, most sírógörcsöt kapott, az édesanyja pedig végül nem engedte el a kihallgatásra.

Sírógörcsöt kapott, és pszichológus segítségére szorul egy 8 éves kislány, akit a hatóságok sorozatban negyedszer akartak kihallgatni – írta a blogjában a Helsinki Bizottság. A kislány tavaly nyáron lett szexuális bűncselekmény áldlozata, az ügye jelenleg a rendőrségnél van nyomozati szakaszban.

A Helsinki Bizottság információi szerint a kislányt eddig három különböző hatóság hallgatta ki tanúként, és most negyedszerre is meg kívánták hallgatni. Korábban mindháromszor részletesen mesélt a történtekről, és az összes feltett kérdésre egyértelmű választ adott, de az emlékek halványodása miatt már nem tud az ügyről újabb információval szolgálni. A vallomásait jegyzőkönyvezték, hangfelvételt készítettek róluk, és minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az édesanyját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket.

4377653400_ecbfe63fbf_o
Az illusztráció forrása: flickr.com/Patricia Feaster CC-BY

A bűncselekmény és az utána sorozatban következő kihallgatások annyira megviselték a 8 éves lányt, hogy több alkalommal pszichológus segítségét kellett kérnie. Az újabb kihallgatás hírére pedig sírógörcsöt kapott. Éppen ezért az édesanyja a negyedik kihallgatásra már nem engedte el.

Felesleges volt negyedszer is behívni

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint az anyának minden joga megvan ahhoz, hogy visszatartsa a lányát. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint ugyanis gyermekkorú személyt csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható. A rendőrség tájékoztatása szerint azonban az elkövető – akit korábban már letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy hasonló eset miatt – már a helyszínen elismerte a tettét, így a kislány tanúvallomása pótolható lett volna az ő beismerő vallomásával. Ráadásul ez már a sokadik alkalom volt, amikor a lánynak vallomást kellett tennie.

A törvény szerint a bíróságnak, az ügyésznek és a nyomozó hatóságnak 18 év alatti sértett esetében a lehető legnagyobb kímélettel kell eljárnia. “Ennek az előírásnak bizonyosan nem felel meg az, ha egy nyolcéves gyereket, aki szexuális bűncselekmény sértettje volt, negyedszer akarnak meghallgatni tanúként” – írták.

Minderről egy uniós irányelv is van, amely előírja, hogy a tagállamoknak minimálisra kell szorítania az áldozatok kihallgatásának számát, azaz csak annyiszor szabad kihallgatni őket, ahányszor feltétlenül szükséges (tekintettel a vádlott védekezésre való jogára és a bíróság mérlegelési jogkörére is). Még arra is lehetőség lett volna, hogy a kislányt a rendőrség helyett egy nyomozási bíró hallgassa meg, így nem kellett volna újra és újra felidéznie a történteket.

Arról, hogy mit tesz a rendőrség ha gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekménnyek találkozik, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Itt pedig történeteket talál arról, milyen esetekkel találkoznak a szocális munkások egy borsod megyei Családok Átmeneti Otthonában.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!